Belföld

Feldarabolódhat Irak?

Irak legvalószínűbb jövője az, hogy belső etnikai-felekezeti határai mentén darabjaira hullik - ez áll az egyik legnagyobb londoni stratégiai kutatóközpont szerdán közzétett átfogó elemzésében.

A Királyi Külügyi Intézet (RIIA) szakértői szerint valószínű, hogy a többségi síita közösség nem lesz hajlandó ismét alávetett szerepet játszani. A kurdok nem fogják feladni a 90-es években elért önkormányzati vívmányaikat, a szunnita lakosság pedig nehezen fogadná el akár a központi kormányzat síita dominanciáját, akár az esetleges kurd autonómiát északon – áll a patinás londoni külpolitikai agytröszt tanulmányában.

A RIIA elemzése szerint Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok fegyveres harca az amerikaiak ellen gyakran emlegetett év arra, hogy az iraki síitákat és szunnitákat a megszállók elleni fellépés közös tető alá hozta. Egyedül az a tény azonban, hogy a szunnita felkelők és a síita harcosok egyazon időben fogtak fegyvert, még nem bizonyítja, hogy közös álláspontra jutottak volna – áll az intézet szakértőinek dolgozatában.

A RIIA szerint Irak több úton is eljuthat a széthulláshoz az átmeneti időszakban. Ha az Egyesült Államok elveszti bizalmát abban, hogy az iraki biztonsági szervek képesek kézben tartani a helyzetet, és ismét kemény kézzel lát hozzá a rendfenntartásnak a városokban, az szunnita és síita oldalon egyaránt csak tovább fokozná, semmint csökkentené az ellenállást. Ez olyan biztonsági helyzetet teremthet, amelyben a lakosság eddig hallgatag rétegei is elveszthetik hitüket a hatalomátadási folyamatban, beszüntethetik az együttműködést, sőt maguk is fegyvert foghatnak – áll az elemzésben.

A Királyi Külügyi Intézet szerint valószínűsíthető az is, hogy a romló biztonsági helyzetben lehetetlenné válik az ENSZ által felügyelt választási előkészületek végigvitele, a jelenleg alacsony szintű erőszak és ellenerőszak válik a fő tényezővé és nem megy végbe a politikai átmenet. Ha azonban a választási folyamat el is kezdődik, a kurdok arra a következtetésre juthatnak, hogy abból vesztesként kerülhetnek ki, és ennek megfelelően reagálhatnak – áll az elemzésben.

A RIIA szerint máris egyértelmű megnyilvánulásai tapasztalhatók a felekezeti erőszak fellángolásának. Bosznia példája azt mutatja, hogy még egymással viszonylagos harmóniában élő etnikai közösségek is egyik napról a másikra az elkülönülés mellett dönthetnek.

A tanulmány szerint ilyen helyzetben teljességgel elképzelhető, hogy Irak végül a kurdok irányította északra, szunnita középre és síita délre töredezik szét. Ráadásul – mivel a nagyvárosok etnikai összetétele heterogén – igen valószínűtlen a békés válás; a feldarabolódás valószínűleg erőszakos és véres lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik