Belföld

Miniszteri biztos az államháztartási reform összehangolására

Az államháztartás különböző területein folyó reformok összehangolására miniszteri biztost nevezett ki Draskovics Tibor pénzügyminiszter.

A miniszteri biztosi feladatokkal Aradi Zsoltot, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetőjét bízta meg. Megbízatása augusztus 23-tól hatályos. Aradi Zsolt miniszteri biztosi feladatai mellett ellátja korábbi munkáját is a Pénzügyminisztériumban.

Az új miniszteri biztos azontúl, hogy összehangolja a több területen folyó munkákat, megkezdi az államháztartási rendszer felülvizsgálatát, amely kiterjed a feladatok számbavételére és a pénzügyi szabályokra. Ha szükségesnek tarja, kezdeményezi azok módosítását. Irányítja a központi intézményrendszer átalakítását.

Alapvető tennivalója a feladat és teljesítményalapú költségvetés és elszámolás információs hátterének kidolgozása, bevezetésének megszervezése. Ez illeszkedik abba a kormányzati elképzelésbe, hogy olcsóbb, hatékonyabban működő államra van szükség Magyarországon, s ezen a területen is érvényesüljenek azok a teljesítménykövetelmények, amelyek ma már a versenyszférában megszokottak. A teljesítményalapú költségvetés információs hátterének kialakításához kapcsolódik a Kincstár továbbfejlesztése is, hogy megfelelő eszközökkel rendelkezzen a teljesítménymérés és elszámolás biztosításához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik