Belföld

Csekély állami támogatást kap a K+F

Négy év alatt kilencmilliárd forintot kaphatnak a regionális egyetemi tudásközpontokban pályázók. A kedvező lépés azonban csekély támogatást jelent a tudásalapú gazdaság kialakításához - írja a Népszabadság.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) pályázatot dolgozott ki a regionális egyetemi tudásközpontok létrehozásának és működtetésének támogatására. Ennek keretében kerülhetne sor a kétlépcsős támogatásra, ami az első évben 1,5 milliárd forintot a következő három évben pedig 7,5 milliárd forintot juttatna a nyertes pályázóknak.

A tudásközpontokra nemzetközi tapasztalatok szerint nagy szükség van. A kutatásra és fejlesztésre (K+F) fordított tőke ugyanis tízszer nagyobb gazdasági tőkét hoz létre az alacsonyabb hozzáadott értékű tevékenységeknél. Magyarországon a KSH adatai szerint 2003-ban a GDP-nek mindössze 0,94 százaléka jutott K+F-re, ami az uniós 1,9-2 százalékhoz képest igen szerény arány. Különös tekintettel arra, hogy 2010-re minden EU tagállamnak már a 3 százalékos támogatást kell ezen a területen elérnie .

A Magyar Innovációs Szövetség elnöke, Pakucs János elmondta, hogy hazánkban a kutatások 58 százalékát ugyan az állami költségvetés finanszírozza, a vállalkozások 30 százalékos hozzájárulása lehetne jóval több is, ha a pénzügyminisztérium nagyobb adó- és járulékkedvezményt biztosítana a kutatóknak. Ehhez képest az utóbbi évben az állam elvonásai  a K+F szférából csak nőttek. Pakucs szerint a jövőben lényegesen nagy uniós pénzekre sem lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik