Belföld

MasterCard: 35 százalékos növekedés hazánkban

2004-ben a második negyedévben 1,14 millióra emelkedett a kibocsátott MasterCard kártyák száma Magyarországon, ami 35 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A társaság közleménye szerint a magyar bankok az elmúlt negyedévekben 80 ezer MasterCard és MasterCard Electronic plasztikot bocsátottak ki. Zdenek Houser, a MasterCard Europe Magyarországért és Horvátországért felelős igazgatójának tájékoztatása szerint a piac még nem érte el a telítettségi küszöböt.


A vállalati szektor kártya-ellátottsága is számtalan lehetőséget tartogat még, hiszen az aktív kis- és középvállalkozások elhanyagolható töredéke rendelkezik bármiféle betéti, charge vagy klasszikus hitelkonstrukción alapuló kártyával.

Az elmúlt három hónap alatt a MasterCard kártyákkal végrehajtott pénzügyi műveletek száma 18 százalékkal emelkedett Magyarországon, 6,06 millióra. Az összesített tranzakciók zöme továbbra is készpénzfelvétel, ám fokozatosan emelkedik a kártyával történő vásárlások száma is. Magyarországon a 2001-ben mért átlag havi egy alkalomhoz képest ebben az évben legalább 2-szer használtak kártyát fizetésre egy 30 napos periódus alatt. A megkérdezettek egyszerre több kártyafelhasználási helyszínt is megjelölhettek, ennek alapján a vásárlók 78 százaléka továbbra is hipermarketekben, 72 százalékuk szupermarketekben és 41 százalékuk benzinkutaknál fizet kártyájával.


Az idén június végén a MasterCard International világszerte 638,3 millió MasterCard kártyát jegyzett, ami 11,7 százalékos növekedés az elmúlt időszak azonos periódusához képet. A kártyával végzett pénzügyi műveletek száma meghaladta a 4 milliárdot, és a forgalom dollárban mért bruttó értéke 348 milliárdra emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik