Belföld

Brit per a terroristák ellen

Szerdán tárgyalják Londonban annak a nyolc férfinek az ügyét, akiket két hete egy anti-terrorista csoport tartóztatott le.

A Times úgy tudja, hogy a vádpontok között szerepel brit célpontok ellen, úgynevezett “piszkos” radioaktív bombával tervezett támadás. Az egyik férfinél pedig állítólag olyan tervrajzokat találtak, amelyek arra utalnak, hogy három amerikai nagyvárosban megfigyelés alatt tartott több pénzügyi létesítményt.

Bár a fiatalokat kapcsolatba hozták szélsőséges muzulmán csoportokkal, a vádpontok nem említik az Al-Kaidát, és a rendőrség nem talált náluk sem fegyvereket, sem robbanóanyagot. A letartóztatottak ügyvédje azt állítja: a 20 és 32 év közötti fiatalokat pszichológiai zaklatás érte, mert két hetes fogvatartásuk és kihallgatásuk során magánzárkákban tartották őket, és egyes esetekben nem engedték meg nekik, hogy a Koránt olvassák.

A nyolc férfi mellett egy velük együttműködő 32 éves férfit is letartóztattak tiltott fegyverviselés vádjával. Az azonban még nem derült ki, hogy őt mikor hallgatják ki – írja a BBC Online.



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik