Belföld

Egyre kevesebb az Európai Bizottság körül a kérdőjel

Bár az Unió tagállamainak papíron még maradt néhány hetük arra, hogy megnevezzék jelöltjeiket az újonnan hivatalba lépő Európai Bizottságba, a többség azonban már most nyilvánosságra hozta választottja nevét.

A múlt hét második felében hivatalosan is közölték, hogy a Tony Blair kormányfőhöz közel álló Peter Mandelson költözik Brüsszelbe a 25-tagú uniós végrehajtó szervbe. Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szintén közeli szövetségesét, az európai ügyek miniszterét, Rocco Buttiglionét küldi az újonnan felálló bizottságba.

Németország már korábban közölte, hogy a bővítési „guru” Günter Verheugen marad továbbra is a belga fővárosban. Franciaország is a jelenleg a regionális politikáért felelős Jacques Barrot-nak szavaz bizalmat. Spanyolország meghosszabbítja a Joaquín Almunia brüsszeli tartózkodását. Svédország, Finnország, Görögország és Luxemburg is eddigi emberét jelöli újra.

Új arccal képviselteti magát Ausztria, Belgium , Írország, Dánia és Hollandia. Az újonnan csatlakozott országoknál Litvánia, Lettország, Észtország, Lengyelországban, Szlovákiában, Cipruson és Máltán a folyamatosság jegyében az eddigi biztost jelölheti. A belpolitikai erőviszonyok miatt kevésbé egyértelmű a szlovén Janez Potocnik helyzete, de továbbra is ő az első számú jelölt. A rendkívül ambiciózus Pavel Telicka sorsát viszont úgy tűnik megpecsételte, hogy a nemrég lemondatott cseh miniszterelnök, Vladimír Spidla kész elvállalni a megbízatást.

Magyarországon talán a legbizonytalanabb a helyzet, ahol továbbra sem lehet tudni, hogy Balázs Péter, a jelenlegi biztos folytathatja-e, avagy az ilyen irányú ambíciókat eddig nyilvánosan nem dédelgető, ám ez ügyben újra meg újra “hírbe hozott” Kovács László külügyminiszter költözik-e a Brüsszelbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik