Belföld

Tavaly egy család 104 ezer forintból élt a létminimumon

A KSH számításai szerint 2003-ban 104 350 forint volt a létminimum értéke egy háztartásra (két felnőtt és egy gyerek) számítva. 8,9 százalékkal nőtt 2002-höz képest, ami meghaladja az infláció ütemét.

A KSH adatai szerint a tipikusnak tekinthető, két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás létminimumértéke tavaly 145 044 forint volt, amelyből az élelmiszerkiadás 34,8 százalékot képviselt.

A KSH létminimum számítása az élelmiszerfogyasztás normatív értékéből indul ki, amelyeket a mintegy 100 termékből álló élelmiszerkosár tartalmaz. Az élelmiszerkosár pénzben kifejezett értéke 2003-ban havi 14 177 forint volt, vagyis ennyi volt egy aktív korú felnőtt havi élelmiszer-normatívája.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 2003-ban korszerűsítette élelmiszerkosarát. Az új kosár szerint az egy főre számított havi élelmiszerkiadás 2,4 százalékkal, 312 forinttal magasabb lett, a létminimum értékének 8,9 százalékos növekedéséből 1 százalékpontnyit ez magyaráz.

A létminimum értéke a KSH elemzése szerint tavaly emelkedett az élelmiszer normatívához képest, hányadosuk a 2002. évi 2,75 százalékról 2,99 százalékra nőtt. Ez azt jelenti, hogy csökkent az élelmiszerre fordított kiadások aránya az összkiadáson belül, a háztartások többet tudtak költeni egyéb szükségleteikre, ami az életszínvonal javulását mutatja.

Az élelmiszerkiadások arányának csökkenésével párhuzamosan olyan kiadások aránya növekedett, amelyek az átlagos fogyasztói ár indexnél nagyobb mértékben drágultak. Ilyen volt a lakásfenntartási kiadás, amely az élelmiszer után a második legnagyobb a háztartások kiadásai között, a fogyasztás csaknem 14 százalékát kitevő közlekedés, hírközlés folyó költségei, továbbá az egészségügyre, testápolásra fordított kiadások.

A KSH adatai szerint a tipikusnak tekinthető, két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás létminimumértéke tavaly 145 044 forint volt, amelyből az élelmiszerkiadás 34,8 százalékot képviselt.

A különböző háztartástípusokra érvényes egy főre számított értékek a 39,7 ezer forintos átlag körül, a 30-50 ezer forintos sávban szóródtak. Az egy főre jutó átlaghoz a legközelebb – mint mindig – a két aktív korú felnőtt egy gyermekkel és a két felnőtt két gyermekkel típusú háztartások létminimumértékei (40 és 36 ezer forint) állnak.

Az egy-két személyes háztartásokra egy főre számolva az átlagosnál nagyobb, a több személyesekre az átlagosnál kisebb értékek jellemzőek, az utóbbiak esetében ugyanis a közös kiadások több személyre oszlanak el. A két szélső értéket az egyedülálló aktívak 50 015 forintos, illetve a három felnőttből és négy gyermekből álló háztartások 31 795 forintos egy főre jutó létminimuma képviseli.

Az egyes háztartástípusokban a létminimumérték az élelmiszer normatíva 2,6-3,6-szerese. A legmagasabb értékek az egyszemélyes háztartásoknál, míg a legalacsonyabbak az öt fő felettieknél tapasztalhatóak. Az élelmiszer-normatívához képest 2003-ban a létminimumérték aránya átlagosan 2,99-szeres volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.