Belföld

A szegény országokban nem kezelik az AIDS-eseket

A reméltnél sokkal lassabban halad az AIDS-ben szenvedő betegek gyógyítása. A világ legszegényebb vidékein évente a megbetegedetteknek alig a tizede kap kezelést - írja a Népszabadság.

A fenti adatokat a Bangkokban megnyílt 15. AIDS-konferencián ismertették az Egészségügyi Világszervezet jelentésére támaszkodva. A tanácskozáson továbbá elhangzott a WHO azon célkitűzése is, amely szerint 2005-re hárommillió embernek kellene kezelést kapnia a fejlődő világban. Az ütemterv szerint ma már 500 ezernél kellene tartaniuk. A lemaradás a szervezet szerint egyenesen “csalódás”.

Valóban kiábrándítóak lehetnek a számok, ha figyelembe vesszük, hogy a gyógyszeres kezelés ára az utóbbi időkben jelentősen csökkent. Jelenleg a fejlődő országokban az egy betegre eső költség évi 140 dollár, szemben a 470 dollárral, amelyet az Egyesült Államokban kell fizetnie egy HIV-fertőzöttnek évente. Az alacsony összeg egy amerikai programnak köszönhető, amely következtében a fejlődő országokban forgalmazhatnak generikus AIDS-gyógyszereket, bár a már létező két indiai gyártású terméket, a Cilát és a Ranbaxyt még nem engedélyezték. A valódi probléma azonban az, hogy vannak olyan országok, amelyek személyenként csupán egy dollárt képesek erre a célra fordítani.

Ugyancsak nehézségeket okoz a szakképzett személyzet előteremtése. 2001 óta a WHO segítségével tizenötezer embert képeztek ki erre a feladatra, a cél azonban 2005-ig 100 ezer fő lenne. Ám sokuk, miután elvégzi az iskolát, gazdagabb országokban igyekszik elhelyezkedni, nem otthon.

A konferencián felszólaló George W. Bush a szexuális felvilágosítás hatékonyságának javítását nevezte meg fő célkitűzésként. – írja a BBC Online Az elnök szerint jobban tudatosítani kellene az óvszer használatát a világon.

Kofi Annan azon véleményének adott hangot, amely szerint még mindig sok olyan ország van a földön, amely nem tette meg a szükséges lépéseket a vírus megfékezése érdekében. Elég a földbe dugott fejekből – mondta az ENSZ-főtitkára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik