Belföld

Tippek illikvid és nyugtalan piacon

Rossz emlékeket idéz a forint- és kötvénypiac mostani nyugtalansága. A tavaly nyári sokkok után fő az óvatosság, célszerű inkább rövid távra és fix hozamú papírokra berendezkedni.

Hazai kötvénypiaci szakértők már régóta azt kérdezik, lesz-e elég türelmük a nemzetközi befektetőknek Magyarországgal szemben, hogy kivárják a folyamatok javulását. Természetesen könnyebb lenne a helyzetünk, ha 2003-ban nem tapsoljuk el az országba fektetett bizalmat, de ez már sajnos belevésődött a történelem aranybetűs könyvecskéjébe. A jelenlegi helyzeten már az is segítene, ha ezt a könyvecskét tankönyvként használva, a hazai gazdaságpolitikai szereplők okulnának korábbi hibáikból.





Lefelé módosított várakozások

A befektetők két dologban nagyon világosan láttak. Az első tény, hogy a költségvetési hiányra kitűzött cél nem teljesíthető további költséglefaragások nélkül. Jelenleg talán egyetlen szervezet sem prognosztizál 4,8 százalékosnál kisebb hiányt változatlan folyamatok mellett. A másik dolog, hogy a befektetők számára is világos volt, hogy az Európai Parlamenti választások belpolitikai jelentőséggel bírnak. Ez nem volt meglepő senki számára, így van ez minden EU-tagországban. Informális úton a Pénzügyminisztérium már számos alkalommal és módon utalt arra, hogy a választások után érkezni fog a kiigazítás.

A probléma gyökere…

…továbbra is a folyó fizetési mérleg magas hiányában és a túlzott költségvetési deficitben keresendő. Az elmúlt 12 hónapban a folyó fizetési mérleg negatívuma meghaladta a GDP 9 százalékát, míg a költségvetés hiánya hasonló, 12 hónapos gördülő alapon számítva még mindig 7 százalék fölött tanyázik. Nagyobb figyelmet jelenleg a költségvetés helyzetének tulajdonítanak, a folyó fizetési mérleg ugyanis az általános vélekedések szerint a gyors gazdasági növekedés miatt ugrott meg ennyire.


A költségvetés azonban olyan helyzetben van, hogy félő: a hiány az első hét hónapban eléri az egész évre tervezett módosított deficitet. A 4,6 százalékos GDP-arányos célkitűzés tehát komoly veszélyben forog. A kormány arra hivatkozik, hogy az év utolsó hónapjaiban jelentős bevételekre lehet számítani, és ez majd kiegyensúlyozza a költségvetést. A befektetők tehát türelmesen ültek, és vártak, miközben érkeztek az utóbbi hetekben a rosszabbnál rosszabb inflációs, költségvetési és külkereskedelmi adatok.





Rekordmagasságban a hozamok

Az illikvid piacon olyan gyorsan emelkedtek az elmúlt hetekben a kötvényhozamok, hogy azt még követni is nehéz volt. A tízéves hozamok megközelítették a 9 százalékot, míg a hétéves 11/A jelű papír hozama meghaladja a 9,6 százalékot. Ezek döbbenetesen magas szintek. A német tízéves kötvénnyel szemben immár 450 bázispont prémiumot tartalmaz a magyar papír, ami akár rekordnak is számíthat. Ilyen környezetben talán csak a rosszul informáltakat lepte meg, hogy az MNB nem csökkentette hétfőn tovább a jegybanki alapkamatot.

Fogy a türelem

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az EP-választások sem úgy sültek el, ahogy arra a Köztársaság téren számítottak. Az alapos verésnek párton belüli harc lett a végeredménye. A nagyobbik kormányzó párt jelenleg önmagával van elfoglalva, ami megnehezíti a politikai támogatás megszerzését a megszorításokhoz. Ne feledjük: a kormánynak a parlamentben a szocialisták és a szabad demokraták minden szavazatára szüksége van a többséghez. Valahogy meg kell tehát győzni azokat a köröket is, ahonnan további jóléti intézkedéseket követelnek, és a Pénzügyminisztériumra mint valami népjólétellenes intézményre tekintenek.

A kialakult helyzet tehát csökkenti egy kiigazító csomag valószínűségét, és ez az, ami oda vezetett, hogy a türelem kezd elfogyni. A befektetők vártak egy ideig a megnyugtató válaszra a PM-től, de mivel az csak nem érkezett, pozícióik csökkentésébe kezdtek. De nyár van. Ilyenkor a hedge fundok, a konvergenciaalapok és egyéb piaci szereplők “nyári álmukat” alusszák. Ha valaki kisebb eladásról dönt, az jelentős hatással van a piacra, az árak kisarányú elmozdulása nem csalogat senkit a vételi oldalra. 

Mibe fektessünk?

Az egyéni befektetéseket illetően érdemes azzal kalkulálni, hogy nem várható a nyáron kamatcsökkentés, marad a 11,5 százalékos ráta. A kialakult bizonytalanságban egekbe szökő hozamok meglovagolásától azonban továbbra is óva intünk, mert könnyen lehet, hogy még nem láttuk a piac alját. A nyáron szerencsére nem érkezik már újabb folyó fizetési mérleg adat, de pozitív hír sem igen. Az emelkedő kamatszintekre a nemzetközi kamatemelkedési hullám miatt is számíthatunk.

Ezért alighanem az lesz a legkifizetődőbb stratégia, ha rövid távú befektetéseket eszközlünk pénzpiaci alap vagy magas hozamú lekötött bankbetét formájában, kivárva, amíg kitombolja magát a piac. Az átárazódást követően, vélhetően a Debreceni Virágkarnevál után érdemes lesz újra kötvénybe fektetni. Addig viszont érdemes biztos hozamok mellett kihúzni a nyarat, ami ezáltal szórakozással és nem aggódással telhet el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik