Belföld

Megállapodtak – nem drágulnak a gyógyszerek

A gyógyszergyártók 9 milliárd forinttal "szállnak be" a gyógyszerkasszába, melyet évente 5 százalékkal növel a kormány , cserébe a 2007-ig nem lesz árbefagyasztás.

A szerdán bejelentett megállapodás szerint a gyógyszergyártók 2004-ben 9 milliárd forinttal támogatják gyógyszerkassza kiadásait, cserébe a kormány nem él az árbefagyasztás lehetőségével 2006 december 31-ig. A termelői árakat a március 31-én érvényes (eredeti, nem csökkentett) szintre állítják vissza. Az árak euróban kerülnek megállapításra (2004 március 31-ei szint, 251,24 forintos euróárfolyam, mint bázisérték), s a medicinák körében árváltozás +/- 6,25 százalék forint/euró árfolyam-elmozdulásig nem lesz, azaz 267 forint feletti euró árfolyamnál kerülhet csak sor áremelésre (átlagárfolyam számítás alapján). Áremelésre amúgy évente csupán egyszer kerülhet sor. A nem támogatott szerek esetében év végéig érvényben marad a június 30-ai árszint.


Az egyes gyártókkal június 22-ig köti meg a szerződéseket a kormányzat. Ezt követően hirdeti ki az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) az egyes gyógyszerekhez tartozó támogatási mértékeket, úgy hogy a fogyasztó által fizetett ár ne változzon. A gyógyszerkasszába ugyan a gyártók most 9 milliárd forintot befizetnek, ám az idei büdzsé végleges mértéke még pontosításra kerül a következő hetekben – figyelembe véve a június havi fogyasztást is. Kökény Mihály egészségügyi miniszter a délutáni kormányszóvivői tájékoztatón kiemelte, hogy ha a gyógyszerkassza kifizetési igénye a volumen növekedés miatt túllépi majd a meghatározott keretet (ahogyan erre az utóbbi években mindig megtörtént – lásd keretes írásunkat), akkor a gyártók forgalomarányosan fogják finanszírozni a többletterheket. Mindazonáltal erre vonatkozóan Kökény Mihály meglehetősen kis esélyt lát.


Kiss Péter kancellária miniszter szerint a gyártók és a kormányzat kedvező megállapodást ért el. A lakosság terhei az idei évben nem emelkednek, később pedig az euró árfolyamához kötődnek az árak. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter szerint a jelen megállapodás 2006-ig biztosítja a kiszámíthatóság körülményeit.


A tárgyalásokról a kancellária miniszter elmondta, hogy egy rendkívül intenzív és végül egy eredményes folyamat zárult le két hét egyeztetés után. A mostani eredményes megállapodás lehetővé teszi, hogy az Ártörvény által biztosított lehetőséggel ne éljen a kormány.

Emelkedő részvényárak

Elsősorban az árbefagyasztásra vonatkozó ígéretek miatt fellélegezhettek a gyógyszergyártók képviselői is. „Mindenképp örvendetes, hogy megszületett a megállapodás, mely ugyan komoly anyagi kötelezettséggel jár Richter részéről, másik oldalról viszont garantálja az ágazat működéséhez elengedhetetlen stabilitást” – értékelte az egyezséget a FigyelőNet kérdésére Beke Zsuzsa a Richter Gedeon Rt. PR-vezetője, majd hozzátette, hogy a részletes szerződéseket napokon belül továbbítják a tárgyaláson résztvevő szakszervezetek az érintett cégeknek.


Jelentősen, közel négy százalékkal emelkedtek a gyógyszeripari részvények árai a megállapodás hírére – számolt a legfrissebb fejleményekről Makrai Péter az Erste Bank elemzője, aki szerint több szempontból is kedvező ez az egyezség a gyógyszergyártóknak. „Az árbefagyasztás mellőzésére vonatkozó ígéretek mellett az új megállapodás szerint a gyógyszergyártók sem jövőre, sem 2006-ban nem kötelezhetőek arra, hogy befizetéseikkel mérsékeljék a gyógyszerkassza esetleges hiányát. Ráadásul az idei 9 milliárd forintos befizetés is elfogadható a számukra, hiszen ez az összeg a legjobb esetben is csupán fele, de deficit várható növekedésével inkább csak negyede vagy harmada a végső hiánynak.” – mondta az elemző.


Egy eredményes folyamat


A mostani alku előzménye, hogy április elsején a kormány több mint 10 ezer gyógyszerre vezetett be hatósági árat. Ezzel együtt egyes készítményeknek megemelte a támogatottságát. Két hónappal később azonban az Alkotmánybíróság (AB) alkotmányellenesnek nyilvánította a gyógyszerek átmeneti árszabályozásáról szóló kormányrendeletet.






Tavaly így történt
Már 2003 végén tudni lehetett, hogy a 2004-re a költségvetésbe betervezett 239 milliárd forintos gyógyszerkassza nem fedezi a kiadásokat, mivel kisebb, mint a tavaly elköltött összeg – pedig akkor még nem is terhelte 5 százalékos áfa a gyógyszert. A keret tavaly sem volt elég, s a kormány már akkor is azzal a feltétellel növelte az eredeti 217 milliárdos összeget 25 milliárddal, hogy az ezen felüli növekményt a gyártók állják. A végső összeg 2003-ban így is 251 milliárd forint lett, azaz a gyártók mintegy 9 milliárd forintot fizettek be a gyógyszerkasszába.

Válaszképpen a múlt héten az Országgyűlés (az alkotmányjogi szempontokat is figyelembe véve) döntött arról, hogy a kormány legfeljebb kilenc hónapra befagyaszthatja egyes gyógyszerek árát a gyógyszerpiac átmeneti zavarainak elhárítása vagy a gyógyszerpiac egyensúlyának fenntartása érdekében. Az árak megállapításáról szóló törvény módosítása szerint a hatályos szerződésekben szereplő árnál csak akkor lehet magasabb a gyógyszer ára, ha ahhoz az egészségügyi miniszter kérelem alapján hozzájárul. A reakcióra nem kellett sokat várni: a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének szóvivője bejelentette, hogy alkotmányossági szempontból aggályosnak tartja a gyógyszerárak befagyasztásáról hétfőn hozott országgyűlési döntést, és ha a köztársasági elnök kihirdetné a törvényt, akkor az Alkotmánybírósághoz fordulnának.


A szerdán megszületett egyezség egy hosszú évek óta napirenden lévő pénzügyi kérdésre adhat legalább rövidtávon választ. Abban ugyanis mind a kormányt képviselő OEP, mind a gyógyszergyártók már eddig is egyetértettek, hogy a fogyasztói árak nem emelkedhetnek, ám eddig nem sikerült megállapodni, hogy a növekvő kiadásokat milyen aranyban finanszírozza az állam és mekkora részt vállaljanak magukra a gyógyszergyártók, saját bevételeik, így a nyereségességük rovására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik