Belföld

Feketegazdasági viszonyok az építőiparban

A lakásépítés extra adóbevételt is eredményez a költségvetésnek - mondta Matolcsy György a lakásépítésről rendezett konferencián. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke szerint ez csak akkor lenne igaz, ha az építőiparra nem a feketegazdaság szabályai vonatkoznának.

Az intézet számításai szerint 10 ezer új lakás felépítése, 250 milliárd forint értékben 1 százalékkal növelheti a GDP-t, a termelés 37 százaléka államháztartási bevételként jelenik meg és mintegy 30 ezer főnek jelent munkát. “Száz forint állami segítséggel 300 forint kibocsátás jöhet létre, ami 111 forint visszaáramló jövedelmet jelent az államháztartásnak” – mondta Matolcsy György, a Növekedéskutató Intézet ügyvezető igazgatója.

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet, hogy a támogatásnál magasabb állami bevétel csak fehérgazdaság megléte esetén igaz, ami az építőiparra a legkevésbé sem jellemző. A GKI becslése szerint a szürke- vagy feketegazdaság jelenléte miatt az állam nettó adóvesztő a lakásépítéshez nyújtott támogatásokat illetően.

A kutató egyetértett Matolcsy Györggyel abban, hogy a lakásügyben állami programra és állami támogatásra szükség volt. Ám ennek korábbi mértékét túlzottnak, eszközeit nem a megfelelőnek nevezte, hozzátéve, hogy a kedvezményes hitelek miatt csökkenő lakossági megtakarításoknak jelentős szerepe volt a gazdaság pénzügyi egyensúlyának szétverésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik