Belföld

Nincs engedélye a Fidelitasnak a Vörösmarty téri plakátkiállításra

A Fidelitasnak azonnal el kell bontania a Vörösmarty téren engedély nélkül elhelyezett, az MSZP-t bíráló plakátjait, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) engedély nélkül lebonyolított hét végi Kossuth téri gyermeknapi programjához viszont nincs szükség utólagos engedélyre - döntött az MSZP-SZDSZ képviselők szavazataival a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága szerdán.

Horváth Gyula szocialista alelnök indulatos hozzászólásában rámutatott, hogy a Fidesz ifjúsági szervezete megtévesztette a főváros és az V. kerület közös közterület-hasznosítási társulását azzal, hogy politikai termékbemutatóhoz kért közterület-használati engedélyt. A társulás ennek ismeretében tudatta a kérelmezővel, hogy a május 29. – június 15. közötti rendezvényhez nincs szükség közterület-használati engedélyre, mivel politikai rendezvényről van szó.

A főpolgármesteri hivatal közterületi alosztályának pótlólagos, helyszíni kiosztású előterjesztése alapján a testület elé került Fidelitas-kérelem kapcsán éles vita bontakozott ki. Pro és kontra érvek hangzottak el a politikai rendezvények fogalmáról, az ezekkel összefüggő plakátozásokról és az engedélyezés hatályos szabályozásáról.

A testület elvetette Horváth Gyula azon indítványát, hogy május 29. és június 2. között tízszeres büntetést fizessen a Fidelitas az engedély nélküli plakátelhelyezésért. Nem szavazta meg a szocialista alelnök javaslatát Eltér István (SZDSZ) bizottsági tag sem, aki csak az azonnali bontással értett egyet.

Sasvári Szilárd, a testület fideszes elnöke sérelmezte a koalíciós többség azon jogértelmezését, miszerint a Fidelitasnak ez a plakátozási rendezvénye nem politikai jellegű. Az ellenzéki képviselők a határozati javaslatok szavazásában nem vettek részt, mivel szerintük politikai rendezvényről nem szokott a bizottság dönteni. Sasvári Szilárd kifogásolta, hogy miközben a koalíciós többség egy olyan kérdésben döntött, amiben nem lett volna szükség bizottsági határozatra, arról nem döntöttek, hogy a kormány engedély nélkül rendezett a Kossuth téren homokvárépítő gyermeknapot.

Nehezményezte az elnök, hogy ez esetben a koalíciós képviselők részéről fel sem merült, hogy szankcionálni kellene emiatt a Miniszterelnöki Hivatalt. Emlékeztetett rá, hogy a MeH 2002. óta szinte minden rendezvényéhez későn kért engedélyt, s emiatt a testületnek többször rendkívüli ülésen kellett döntenie.

Sasvári Szilárd hangsúlyozta, önkényes politikai jellegű döntést hozott a bizottság többsége. Hozzátette, a koalíció testületi többségével visszaélve korlátozta a politikai kampányt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy “az elmúlt 15 évben még nem volt példa arra, hogy az MSZP döntésével korlátozta volna a politikai szabadságot azért, hogy befolyásolja egy választás eredményét”.

Megkerestük George Clooney-t, hogy megtudjuk, mit gondol arról, hogy Soros György ügynökének kiáltotta ki a kormányoldal. A világsztár válaszában elárulta, hogy egyszer találkozott a milliárdossal. De volt néhány gondolata Orbán Viktorról és rezsimjéről is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.