Belföld

Argentína új ajánlatot tett adósságának rendezésére

Az argentin pénzügyminiszter bejelentette új adósságtörlesztési tervet dolgoztak ki 100 milliárd dolláros államadósságuk visszafizetésére - derül ki a BBC tudósításából.

Az új adósságtörlesztő terv szerint Argentína 100 milliárd dolláros adósságát a hitelezők 60,9 millárd dollárral csökkentenék, valamint 38,5 milliárd újabb hitelt nyújtanának az országnak.
Roberto Lavagna argentin pénzügyminiszter elmondta: “A felajánlást annak reményében tettük, hogy lehetőségünk legyen megóvni Argentína jövőjét.” A miniszter hozzátette, hogy a most ajánlott visszafizetési konstrukció nettó adósságuk 75 százalékos csökkentését jelentené.

2002-ben Argentína a gazdasági válság következményeként fizetésképtelenné vált, így 88 milliár dolláros adósságból hitelezői azóta sem láthattak viszont egy centet sem. Az utóbbi hónapokban azonban a hoppon maradt külföldi befektetők tárgyalásokat kezdtek a kormánnyal, hogyan kaphatnák vissza legalább egy részét a pénzüknek.

A jelenlegi helyzetben ez az ajánlat még mindig a lehető legjobbnak tűnik, ugyanis korábbi tárgyalások alkalmával még úgy látszott, hogy a hitelezők az adósság nominális értékének legfeljebb az egynegydét kaphatják vissza. A kérdés már csak az, hogy a befektetők elfogadják-e az argentin ajánlatot, a legutóbbi tárgyalásokon ugyanis még a 100 milliárd dollár legalább 65 százalékát szerették volna visszakapni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik