Belföld

Közel ötödével nőtt az export

Az idén az első negyedévben az export 19 százalékkal, az import 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Az első két hónapban a kivitel volumene 20 százalékkal, a behozatalé 15 százalékkal nőtt a 2003 január-februári szinthez képest.  A KSH korábbi közlése szerint a külkereskedelmi deficit – a becsült adatokkal kiegészítve – az idén az első negyedévben 766,5 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 906,3 millió euróval.

A negyedéven belül, 2004 márciusában az import növekedési üteme valamivel magasabb volt, mint az exporté. A forintárszint exportban 2 százalékkal, importban 2,5 százalékkal emelkedett a tavaly első negyedévihez képest. Ez a cserearány kismértékű, 0,5 százalékos romlását vonta maga után.

A kiviteli volumen 19 százalékos emelkedésén belül az összforgalomból 63 százalékkal részesedő gépek és szállítóeszközök forgalma 26 százalékkal bővült 2003 első negyedévéhez viszonyítva. A gépkivitel több mint négyötöde az Európai Unió 15 tagországába irányult, ahol a forgalom volumene 22 százalékkal nőtt. Mintegy másfélszeres volt a növekedés – főként a mobiltelefon-export bővülésének következtében – a híradás-technikai termékek körében. Erőteljesen nőtt az energiafejlesztő gépek közül a gépjárműmotorok kivitele is.

Több mint kétszeresére emelkedett az alacsonyabb forgalmi részarányt képviselő fejlődő országokba irányuló gépexport: kiemelkedően bővült a híradás-technikai berendezések, továbbá az irodagép- és gépi adatfeldolgozó berendezések forgalma. A feldolgozott termékek exportjának átlagos 9 százalékos növekedését jelentősen meghaladta a gyógyszer és gyógyszerészeti termékek kivitele.

A ruházati cikkek forgalma ezzel szemben kissé visszaesett. Az élelmiszerek, italok és dohány exportja 3 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az EU 15 tagországának viszonylatában az élelmiszer-kivitel – főként a hús és húskészítmények forgalmának növekedése miatt – 11 százalékkal nőtt, míg a közép- és kelet-európai országokba irányuló forgalom 8 százalékkal visszaesett, főként a csökkenő gabonaexport miatt.

Az importon belül a gépek és szállítóeszközök behozatala az átlagosnál nagyobb mértékben, 20 százalékkal nőtt. Ezen belül az EU tagországokból származó import mérsékeltebben, 8 százalékkal. A fejlődő, valamint a közép- és kelet-európai országokból a gépimport növekedési üteme meghaladta a 40 százalékot. A fejlődő országok esetében a villamos gépek, a közép- és kelet-európai import esetében a híradás-technikai berendezések, valamint a – járműgyártással összefüggésben – az energiafejlesztő és az általános rendeltetésű gépek importja bővült számottevően. A gépek és szállítóeszközök kiviteli árszínvonala gyakorlatilag nem változott, míg a feldolgozott termékeké – jórészt a fémek és a fémtermékek, valamint a ruházati cikkek árszintemelkedése miatt – mintegy 3 százalékkal magasabb lett.

A gépek és szállítóeszközök importárszintje 1 százalékkal emelkedett, ezen belül az irodagépek és a villamos gépek árszintje enyhén mérséklődött, míg a közúti járműveké nőtt. Az energiahordozó-import árszínvonala – a 2003. január-márciusi magas bázishoz viszonyítva változatlan maradt.

A feldolgozott termékek behozatala 15 százalékkal emelkedett, ezen belül jelentősen, 40 százalékkal nőtt a Közép- és Kelet-Európából származó import, elsősorban a színesfémek és a fémtermékek márciusi forgalomnövekedésének következtében. Energiahordozókból a 2003. január-márciusi importtal közel azonos volumenű forgalom bonyolódott le, ezen belül a földgáz behozatala csökkent, míg a kisebb forgalmi súlyú elektromos energiáé jelentősen, megnőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportárszintje – elsősorban a gabona és gabonakészítmények számottevő árszintemelkedésének következtében – 10 százalékos növekedést mutat. Az élelmiszerek, italok, dohány, valamint a nyersanyagok árszínvonala egyaránt 6 százalékos növekedést mutatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik