Belföld

A bordeaux-i borverseny egri díjazottjai

A tavaszi Bordeux-i Nemzetközi Borversenyen az egri borvidék termelőinek borai tíz aranyérmet kaptak a nemzetközi ítészektől - jelentette be csütörtökön az Egri Hegyközségi Tanács elnöke.

Pál Sándor elmondta: az áprilisi borversenyre 19 borral neveztek be az egri történelmi borvidék termelői. Hozzátette: a beküldött borok több mint 50 százaléka arany, ezüst vagy bronzérmet kapott, ilyen sikert az egriek még nem értek el ezen a rangos versenyen.

Az elnök ismertetése szerint az idei nemzetközi versenyre több mint 4.400 borminta érkezett, ebből 1.206-ot részesítettek éremdíjazásban. Magyarországról 109 bort küldtek a megmérettetésre, amiből 31 lett díjazott, ennek harmada az egri borvidékhez kötődik.

Az elnök megjegyezte: Magyarország és az egri borvidék olyan országokat utasított maga mögé, amelyek jóval nagyobb területen folytatnak szőlőművelést és nagyobb mennyiségben termelnek szőlőt. Az érmek számában csak Franciaország, Olaszország és Chile előzte meg hazánkat.

Tájékoztatása szerint két aranyérmet hoztak az egri vörös borok a francia vörösborok hazájából: az Egri Hegybíró Bora elnevezésű 1999-es évjáratú bikavér, illetve az Egervin Rt. 1987-es muzeális Egri Cabernet Franc-ja lett első helyzet. Ezüst éremmel jutalmazták az ítészek a Don Simon pincészet Egri merlot-ját, az Egervin egy másik muzeális 1985-ös bikavérét, a legújabb borászat, a Korona Borház merlot-ját, a Thummmerer Vilmos pincészetében előállított Tekenőháti merlot-ot, illetve egy fehér bort is, a St Andrea pincészet chardonnay borát. Bronz érmet nyert egy másik fehér bor a St. Andrea pincészetből, továbbá Thummerer Vilmos 1999-es bikavére, illetve egy másik couvée bora, a Vili papa elnevezésű nedű.

Dula Bence, egri hegybíró megjegyezte: az egri borvidék sikeres szerepléséhez a borok kiváló minőségén kívül az is hozzájárult, hogy ez évben először a versenyen indulni kívánó összes termelő borát egyszerre juttatták ki a megmérettetésre; az ezzel járó szervezést felvállalta a Fiatal Egri Szőlészek és Borászok Társasága. A következő években is hasonlóan járnak majd el a szervezés terén – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik