Belföld

Februárban tovább élénkült a magyar gazdaság

Februárban folytatódott a múlt év második felében kezdődött gazdasági élénkülés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A KSH szerint a nemzetközi összehasonlításban magas ipari növekedés továbbra is az exporton alapult, s az összes kivitel növekedési üteme meghaladta a behozatalét. A kiskereskedelmi eladások volumenének növekedése továbbra is gyors, miközben a folyó fizetési mérleg és az államháztartás hiánya magasabb volt a tavalyinál.

A fogyasztói árak az első negyedévben 6,8 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos időszakában: 2003 január-márciusában ennél alacsonyabb volt az árnövekedés. A reálkereset január-februárban összességében 0,4 százalékkal haladta meg a tavalyit.

A KSH adatai alapján a februárban az ipari termelés 12,5 százalékkal volt magasabb a tavaly februárinál, a munkanaptényezővel kiigazított index pedig 12,3 százalékos emelkedést mutat. Az ipari növekedés továbbra is az exporton alapult. A februári ipari export 27 százalékkal haladta meg a tavalyit, miközben a belföldi eladás kissé visszaesett. Az építőiparban a tavalyi alacsony bázishoz képest 17 százalékos növekedés mutatkozott.

A felvásárolt mezőgazdasági termékek volumene az év első két hónapjában több mint 10 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest. A kiskereskedelmi eladások volumenének növekedése továbbra is magas 6 százalék feletti volt, bár a tavalyihoz mérten mérséklődött az ütem.

A külkereskedelmi termékforgalom magas dinamikája mind az export, mind az import esetében továbbra is fennmaradt. Az export növekedési üteme változatlanul gyorsabb az importénál, így a termékforgalom negatív egyenlege kisebb lett. A kéthavi hiány az idén 462 millió eurót, tavaly 666 millió eurót tett ki. A KSH adatai alapján a folyó fizetési mérleg január-februári hiánya 50 millió euróval nagyobb a tavalyinál.

A mérleg főbb összetevői közül az áruforgalom negatív egyenlege számottevően, mintegy 200 millió euróval csökkent, a szolgáltatásoké pedig 180 millió euróval nőtt. A KSH kimutatása szerint a folyó fizetések hiányának finanszírozási feltételei javultak. Tavaly a hiány 36 százalékét, az idén pedig 57 százalékát fedezték a nem adóssággeneráló források.

Az államháztartás hiánya január-márciusban 153 milliárd forinttal magasabb volt a tavalyinál, a növekmény túlnyomó része a központi költségvetésben keletkezett.

A fogyasztói árak január-márciusban 6,8 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos időszakában: 2003. január-márciusban 4,6 százalék volt az azonos tartalmú index. Idén az év folyamán hónapról hónapra mérséklődött az áremelkedés mértéke; januárban a megelőző hónaphoz képest 2,1 százalékkal, februárban 1,2 százalékkal, márciusban pedig 0,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

A foglalkoztatottak száma 2003. december és 2004. február átlagában valamelyest bővült, a munkanélkülieké kissé csökkent az előző év azonos időszakához képest. A változás mértéke hibahatáron belüli.

A KSH szerint a reálkereset január-februárban összességében alig 0,4 százalékkal haladta meg a tavalyit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik