Belföld

Törvénytelenül indul a verespataki aranybánya?

Törvénytelenül kapta meg a környezetvédelmi engedélyt a kutató fúrások elvégzéséhez Verespatakon a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), amely ciántechnológiás felszíni aranykitermelés beindítására készül - írta hétfői számában a Cotidianul.

A független román napilap beszámolt arról: a verespataki Alburnus Maior Társaság elnevezésű civil társadalmi szervezet a múlt hét végén immár másodszor fellebbezte meg azt a döntést, amelynek értelmében a Fehér megyei környezetvédelmi hatóság harminckilenc kutató fúrásra adott engedélyt a kanadai-román cég számára. A szervezet szerint eljárási szabálytalanságok történtek.

A cián alapú kitermelés terve, valamint a helyi lakosság és a verespataki temető elköltöztetése megannyi közéleti botrányt váltott ki. Ez késztette Adrian Nastase román kormányfőt arra – idezte fel az újság -, hogy kinyilvánítsa: amíg ő lesz a miniszterelnök, az eredeti elképzelések szerinti verespataki projektet nem valósítják meg.

Most azonban az illetékes megyei környezetvédelmi hatóság megadta az engedélyt a kutató fúrások elvégzésére. A lap szerint ez első jele annak, hogy az öt éve tartó romániai és nemzetközi vita ellenére a román hatóságok mégis megengedik majd az RMGC-nek az érchegységi aranykincs kitermelését.

A Cotidianul megjegyezte: a kutató fúrások engedélyézére vonatkozó döntés röviddel azután született, hogy Ioan Talpest államminiszternek nevezték ki a Nastase-kormányban. Román sajtóvélemények szerint Talpes közeli barátságban áll a “szekus” múltú Ovidiu Tender temesvári üzletemberrel, aki az RMGC egyik román érdekelt részvényese.

A nemzetközi környezetvédő csoportok a lap szerint felhívták a figyelmet: miközben számos hasonló profilú, tekintélyes nemzetközi cég és a Világbank is megvonta támogatását a verespataki projektjétől, szoros kapcsolat alakult ki az RMGC és a kanadai kormány egyik pénzügyi intézete, az Export Development Group között. Ez utóbbi állítólag ahhoz a feltételhez kötötte a cernavodai atomerőmű fejlesztésében való közreműködését, hogy a román hatóságok engedélyezzék a verespataki aranykitermelést.

A Ziua hétfői számában arra hívta fel a figyelmet, hogy az RMGC “megvásárolta” a Fehér megyei hatóság egyik főemberét, akit megtett a cég aligazgatójának.

A verespataki vállalat hat évvel ezelőtt kapta meg a román államtól a kitermelés megkezdésére szóló engedélyt, de az csak akkor válik érvényessé, ha a hatóságok jóváhagyják a cég környezetvédelmi hatástanulmányát. Ez utóbbit még be sem nyújtotta az érdekelt cég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik