Belföld

Meghódította Albániát a Raiffeisen

Lezárult Albánia legnagyobb bankjának adás-vétele. Az új tulajdonos, az osztrák Raiffeisen lett a befutó és ezzel a délkelet-európai térség legnagyobb bankájvá vált - olvasható a Népszabadságban.

Több mint százmillió euróért vette meg az osztrák Raiffeisen Zentralbank Albánia legnagyobb pénzintézetét, amelyért az OTP Bankkal versengett: az adásvételi szerződést pénteken Fatos Nano albán miniszterelnök írta alá, hangsúlyozva, hogy az osztrákok beruházása pozitív jelzés lehet a többi külföldi befektető számára.

A Raiffeisen eddigi külföldi akvizíciói sorában ez a vétel az eddigi legköltségesebb. Herbert Stepic, a bank elnöke ugyanakkor úgy véli, hogy a 105,2 millió euró, amit az albán takarékpénztár állami részének teljes megszerzésére fordítottak, öt éven belül már megtérülhet. A most vásárolt ottani nagybanknak 92 fiókja és kirendeltsége van, mérlegfőösszege 2003 végén 1,4 milliárd eurót tett ki, piaci részesedése 53 százalékos.

Mivel Albániában meglehetősen fejletlen a bankrendszer, a Raiffeisennek lényegében nincs konkurenciája – az egy főre jutó nemzeti össztermék azonban csak 1420 euró, a minimálbér pedig havi 120 euró. Az osztrákok még az idén 560 pénzkiadó automatát állítanak fel – ezek lennének az elsők az országban. A Raiffeisen ezzel az ügylettel valamennyi délkelet-európai országban képviselteti magát, és a legnagyobb pénzintézetté vált a térségben.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik