Belföld

A lemondott Welteke mégsem kap teljes fizetést 2007-ig

Ernst Welteke, a német szövetségi jegybank (Deutsche Bundesbank) pénteken lemondott elnöke - sajtértesülésekkel ellentétben - nem kap teljes fizetést 2007-ig, eredeti megbízatásának lejártáig - közölte hétfőn Frankfurtban, az intézmény székhelyén egy szóvivő.

Weltekét 350 ezer euró évi díjazás illette a közelmúltig, amikor is sorozatos vádak miatt kénytelen volt lemondania befolyásos posztjáról.

Welteke szemére lényegében azt vetették, hogy nem vetette meg a potyát, s ezzel magára vonta a befolyásolhatóság gyanúját. A lavinát egy több mint két évvel előtti, most előrángatott eset indította el: kiderült, hogy Welteke és családjának berlini szállodai költségeit – egy közel 8 ezer eurós számlát – a Bundesbank felügyelete alatt álló kereskedelmi bank, a Dresdner Bank állta.

Elemzők szerint – a politikai vetület mellett – mélyebb szakmai ellentétek is meghúzódnak a Welteke menesztését szorgalmazó szociáldemokrata-zöld vezetésű berlini kormány és a bankvezér konfliktusa mögött. Welteke sorozatosan bírálta a kormányt a maastrichti stabilitási és növekedési paktum liberális kezelése miatt, a függetlennek mondott Bundesbank a kormány sürgetése ellenére sem volt hajlandó kamatot csökkenteni, s másképpen ítélték meg azt is, hogy mire kellene fordítani azt a pénzt, amelyet a Bundesbank aranytartalékának esetleges és részleges áruba bocsátásából befolyna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik