Belföld

A Mol partnerséget ajánlott a Petromnak

A Mol stratégiai partnerséget alakítana ki a Petrom román olajvállalattal. A partnerség a most zajló privatizációs tender alternatívája lehetne, amelyikre a Mol mellett az OMV és az Occidental is beadta ajánlatát.

A Mol a valódi partnerséget részesíti előnyben az egyszerű kivásárlás helyett – írja a Mol közleménye. A cég vezetői úgy gondolják, hogy a Petrom és a Mol közötti erős partnerség létrehozása egy mindkét fél számára értékes alternatíva, szemben a jelenlegi privatizációs menetrenddel, amely azt eredményezné, hogy a legértékesebb román társaság fölötti teljes ellenőrzés eladásra kerül.

A stratégiai együttműködés a Petrom tőkenövelésével kezdődne, majd a Mol és a Petrom közötti kereszttulajdonlást alakítanák ki, végül a Mol kifizetné a román állam számára annak 33.34 százalékos Petrom részesedését.

A magyar olajvállalat a parnerséggel együtt felajánlja román partnereinek a részvételt a Mol Csoportban, és ezzel közvetett módon jelentős regionális érdekeltségeit és piacait.

Mindezeket figyelembe véve tettük meg javaslatunkat a román kormány felé a régió két vezető integrált olaj- és gázipari társasága, a Petrom S.A. és a Mol Csoport erős partnerségének kialakítására, és ezért döntöttünk úgy, hogy a jelenlegi tenderen még nem nyújtunk be kötelező érvényű végleges ajánlatot – írja a közlemény.

A Mol ugyanakkor továbbra is megfontolná az ajánlattételt a jelenlegi privatizációs folyamatban, mégpedig az általuk javasolt partneri struktúra alapján, ennyiben a román kormány kizárja a közvetlen tárgyalások lehetőségét.

A kötelező érvényű ajánlatok benyújtásának határideje eredetileg január vége volt, azonban ezt többször meghosszabbították, a legutóbb április 16-ig. A legutóbbi módosításkor a román illetékesek júniusra végére ígérték a végleges döntést, amikor megnevezik a vevőt, akivel további tárgyalások után megkötika szerződést.

Osztrák és amerikai ellenfelek

A Reuters bukaresti tudósítása szerint a Mol mellett a második legnagyobb román olajvállalat, a Rompetrol 25,1 százalékos tulajdonosa, az osztrák OMV és az amerikai Occidental verseng a Petrom privatizációján. A tenderen, melynek értékét elemzők 1 milliárd dollárra becsülik csütörtökön volt a végleges ajánlatok beadásának határideje. A Mol szóvivője csütörtökön közölte, hogy a Mol beadta ajánlatát, annak részleteiről azonban nem nyilatkozott. A lengyel PKN Orlen olajtársaság pénteken bejelentette, hogy nem ad be kötelező ajánlatot a most privatizálandó román Petrom olajtársaságra. A Petrom privatizációs folyamatában pénteken jár le a kötelező ajánlatok beadásának határideje. A PKN Orlennél azt mondták, hogy haladékot kértek a román kormánytól, de nem kaptak választ, így elvetették az ajánlattétel tervét. A Mol – bár korábban nem zárták ki, hogy a lengyel PKN Orlennel együtt pályáznának – Áldott Zoltán stratégiai igazgató április eleji nyilatkozata szerint, egymagában kívánja megszerezni az 1 milliárd dollár körüli értékre becsült Petrom román olajipari céget.

A Petrom 93 százalékban állami tulajdonban van és most a vállalat egyharmadát akarják eladni olyan befektetőnek, amely tulajdoni részarányát részvénykibocsátással 51 százalékra fogja felemelni. A Petrom 57 ezer alkalmazottat foglalkoztat és a helyi olajpiac mintegy 60 százalékát tartja a kezében.

Korábban hét vállalat tette meg nem kötelező érvényű ajánlatát. Ezek az amerikai Occidental Oil and Gas, az osztrák OMV, a Mol, a lengyel PKN Orlen, az orosz Gazprom, a görög Hellenic Petroleum és a svájci Glencore. A Mol – bár korábban nem zárták ki, hogy a lengyel PKN Orlennel együtt pályáznának – Áldott Zoltán stratégiai igazgató április elejei nyilatkozat szerint, egymagában kívánja megszerezni az 1 milliárd dollár körüli értékre becsült Petrom román olajipari céget.

A Petrom Románia legnagyobb olajvállalata, évente 44 millió hordó kőolajat és 6,1 milliárd köbméter földgázt termel. Két finomítójának együttes kapacitása 58 millió hordó évente és kiskereskedelmi hálózata 700 töltőállomást foglal magában. A Petromnak leányvállalata van Türkmenisztánban, Kazahsztánban. Indiában és Törökországban. A Petrom 60 ezer főt foglalkoztat, forgalma 2,2 milliárd dollár. A Petrom részvényeinek hét százaléka forog a bukaresti értéktőzsdén.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik