Belföld

Kétmilliárdból teremt munkahelyeket a kormány

Még az idén mintegy 2200 új munkahely jön létre a kormány kétmilliárd forintos központi támogatásával - jelentette be Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Burány Sándor közölte: az új munkahelyek annak a pályázatnak az eredményeként jöhetnek létre, amelyet a munkaügyi tárca még februárban hirdetett meg a munkahelyteremtő beruházások támogatását segítő központi program keretében.

A miniszter elmondta, hogy 89 pályázó kap támogatást a rendelkezésre álló kétmilliárd forintos keretből, elsősorban az ország hátrányos helyzetű térségeiben.


Székely Judit, a munkaügyi tárca helyettes államtitkára a pályázat részleteiről közölte: a kiírásra 452 pályázat érkezett be, ezek közül mintegy 300 felelt meg a feltételeknek, közülük pedig 89-en kaptak támogatást a rendelkezésre álló kétmilliárd forintos keretből. 

A helyettes államtitkár ismertette, hogy a keretösszeg felhasználásával a nyertes vállalkozások mintegy 2200 új munkahely kialakításához kapnak támogatást. Ezen belül a létesítendő munkahelyek több mint felén már tartósan munka nélkül lévőket foglalkoztatnak ismét, akik így visszanyerhetik munkájukat. 

Székely Judit közölte: annak érdekében, hogy a leendő foglalkoztatottak mielőbb munkába állhassanak, a nyerteseknek beruházásaikat november 30-ig be kell fejezniük. December 15-ig pedig el kell számolniuk, és ettől kezdődő három hónapon belül az új munkatársakat fel kell venniük. A nyertes pályázók elsősorban feldolgozóipari, építőipari és a kereskedelmi cégek közül kerültek ki. 

Burány Sándor bejelentette azt is, hogy a Petneházi Baromfifeldolgozó 145 millió forintos munkahelymegtartó támogatásban részesül annak érdekében, hogy a Hajdú-Bét esetlegesen felszámolandó kisvárdai üzemét átvéve kétszáz ember továbbfoglalkoztatását biztosítsa az alföldi településen. A miniszter jelezte azt is, hogy a felnőttképzéshez, amely elsősorban új technológiák alkalmazásának elsajátítását jelenti, további kétmillió forintos támogatást kap a petneházi cég.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik