Belföld

Tovább terjeszkedik a Praktiker

Mintegy 1 milliárdos forintos beruházással összesen 3 ezer négyzetméterrel bővítette pécsi és miskolci áruházát a Praktiker; a beruházásokat csütörtökön adták át.

A társaság közleménye szerint jövőre új egységet is nyit a barkácsáruház-lánc, a tizenötödik magyar Praktikert 2005 tavaszán adják át Szolnokon. A cég emellett további terjeszkedést tervez Magyarországon és Kelet-Európában is: Magyarországon három új áruház létesül 2006-ig, az anyacég, a Praktiker AG az elkövetkező három évben hét új áruházat kíván nyitni Bulgáriában, ami összesen 50 millió eurós befektetést jelent. A projektet egy bolgár-amerikai befektetési alap közreműködésével valósítják meg.

“A német piac telítettsége miatt a Praktiker stratégiájában jelentős helyet foglal el a kelet-európai terjeszkedés” – olvasható a társaság közleményében. A Praktiker AG Európa vezető barkácspiaci vállalkozásaihoz tartozik, jelenleg 339 áruházat működtet, ebből 283-at Németországban, további 56-ot más országokban, eladóterei összesen 1,965 millió négyzetmétert tesznek ki.

A Praktiker AG a Metro-csoporthoz tartozik, amelynek március végi közlése szerint a barkácsáruház-lánc tavalyi összforgalma 2,8 milliárd euró volt, 8,8 százalékkal haladta meg a 2002. évit. A Németországon kívüli bevételek 8,6 százalékkal 628 millió euróra nőttek. A Praktiker AG kamat- és adófizetés előtti eredménye (EBIT) 27,8 millió euróval javult, mínusz 13,8 millió euróra.

A Praktiker Építési- és Barkácspiacok Kft. tavalyi éves adatokat még nem közölt. A cég 2003 első háromnegyed évében 37,8 milliárd forintos bruttó árbevételt ért el, ami meghaladta a 2002. teljes évi bevételt, a tervezett kilenc havi forgalomnál pedig 7,8 százalékkal több. Tavalyelőtt, 2002-ben a társaság bruttó árbevétele 37,1 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik