Belföld

Kéz alatt privatizálták a PKN Orlent?

Botrányszag érződik Varsóban. A PKN Orlen vezetésében végrehajtott nagy vihart kavart személycserét követően az ellenzék Zbigniew Kaniewski kincstárügyi miniszter távozását és egy vizsgáló bizottság összehívását követeli. A kormányzó SLD párt soraiban sem tapasztalható egység a PKN Orlen körül kialakult helyzet megítélésében.

Az elmúlt hét csütörtökén a részvényesek közgyűlése a felügyelőbizottság elnökének nevezte ki a Kulczyk Holding elnökét. A lengyel politikai elit máig sem igazán érti hogyan történhetett ez meg. Jan Kulczyk, a leggazdagabb lengyel mintegy hat százalékos PKN Orlen részvénypakettel rendelkezik, míg a lengyel állam több mint tíz százalékossal. Az állami vagyon kezelésével megbízott kincstárügyi minisztérium ennek ellenére sem állított ellenjelöltet.

A lengyel ellenzék attól tart, hogy még Leszek Miller kormányának lemondása előtt olyan kész helyzetet kívánnak teremteni, amit már nem lehet később korrigálni. Konkrétan attól tartanak, hogy az állam feladja részvénypakettjét Jan Kulczyk javára. Andrzej Lepper, a Samoobrona (Önvédelem) populista ellenzéki párt elnöke “vadprivatizációt” emleget az üggyel kapcsolatban. A Jog és Igazságosság Párt (PiS) frakcióvezetője Ludwik Dorn szerint Kulczyk mögött az orosz Yukos áll közvetlenül a Kreml irányítása alatt. A lengyel állami vezetők szerinte orosz zsoldban állnak. Konkrét tényekkel azonban nem támasztotta azonban alá állítását.

Zbigniew Kaniewski kincstárügyi miniszter döntése, hogy nem állít jelöltet a PKN Orlen felügyelő bizottságába még a kormányzó SLD párt berkeiben is megütközést keltett. Krzysztof Janik pártelnök “nem túl okos” döntésről beszélt és ezért magyarázatot várnak a pénzügyminisztériumtól. Marek Belka, a legesélyesebb miniszterelnök jelölt pedig kijelentette, hogy május másodikáig, az új kormány hivatalba lépéséig semmi lényeges döntés nem születhet a PKN Orlennel kapcsolatban.




Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik