Belföld

Két-három éven belül tőzsdén a Wizz Air

A magánbefektetők és kockázatitőke-alapok finanszírozásának lezárása után a tőzsdéről is befektetést akar szerezni a Wizz Air, az első magyar tulajdonú olcsójegyes légitársaság - mondta a társaság vezérigazgatója, Váradi József szerdán.

A pontos dátumról még korai nyilatkozni, a Wizz Air elsődleges nyilvános részvénykibocsátását két-három éven belül tervezik – tette hozzá, a CNBC tévének nyilatkozva. Elmondta, hogy az utasszállítást május 19-én kezdő légitársaság elsősorban a kisebb forgalmú közép-európai repülőtereken akar tevékenykedni, fő profilja Közép- és Nyugat-Európa összekötése lesz.

Jelenleg hat Airbus A 320-as repülőgépük van, az idén még hármat szereznek be, utána évente tíz géppel tervezik gyarapítani a flottát.

A Wizz Air már a negyedik Magyarországra is repülő, de az első magyar tulajdonban lévő olcsó jegyű társaság. Alapítója és vezetője a Malév korábbi vezérigazgatója, Váradi József. A Wizz Airt szeptemberben jegyezték be a brit cégjegyzékbe, majd leányvállalatokat alapítottak Magyarországon és Lengyelországban. A Wizz Air Hungary Kft. 97 százalékban a Wizz Air Ltd. tulajdonában van, 3 százalékot pedig a Swing Management Co. birtokol.

A Wizz Air egyik üzemeltetési központja a lengyelországi Katowice, a másik a budapesti, ferihegyi repülőtér, és Charleroi-ra is települt, az olcsó járatok belgiumi központjába. A bázisrepülőterek számát ötre akarják növelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik