Belföld

50 milliárd jenes szamurájkötvényt bocsátana ki Magyarország

Magyarország 50 milliárd jen (468,2 millió dollár) értékben szamurájkötvény kibocsátását tervezi - írta a Reuters hírügynökség szerdán, tokiói piaci értesülésekre hivatkozva.

A magyar pénzügyminisztériumban az MTI érdeklődésére nem kívántak megjegyzést fűzni az értesüléshez. Az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) kedden a brit HSBC Bank és a Lehman Brothers pénzintézeteknek adott megbízást fontkötvény kibocsátásának megszervezésére a Magyar Köztársaság részére. A kötvény összegét és futamidejét a befektetői érdeklődés figyelembevételével határozzák meg, az ÁKK a befolyó összeget a 2004-ben lejáró adósság finanszírozására használja fel – közölte az ÁKK az MTI-vel. Piaci értesülések szerint a bemutatókörút még ebben a hónapban várható.

Az idei tervek szerint Magyarország összesen 3 milliárd euró értékben bocsát ki kötvényeket, a tavalyi, összesen 2 milliárd eurós értékű ilyen fajtájú külső finanszírozás után. Az év elején már volt egy egymilliárd euró értékű eurokötvénykibocsátás, 1,2 milliárd eurónyi befektetői igénnyel. A 2014 januárjában lejáró kötvények szelvénye 4,5 százalékos, kibocsátási és másodforgalmazói ára egyaránt 99,881 százalék, a január 23-i kibocsátáskor a hozamfelára 0,41 százalékpont volt az azonos futamú, 4,25 százalékos kamatozású német államkötvény (bund) fölött. Ez 0,29 százalékpontos felárnak felel meg az átlagos irányadó eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) felett.

Az előző, tavaly szeptember 18-án kiadott, egymilliárd eurós, hétéves futamú magyar eurokötvény hozamfelára az árazáskor 0,22 százalékpont volt az átlagos eurókamatcsere-hozam felett, az ezt megelőző, 2003. január végén kiadott, ugyancsak egymilliárd eurós, tízéves futamú magyar eurokötvényé 0,27 százalékpont volt.

Magyarország hosszú távú szuverán devizaadósságának osztályzata a Fitch Ratingsnél és a Standard & Poor’snál “A mínusz”, a Moody’snál “A1”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik