Belföld

MSZP: a Fidesz nem érdekelt a kétharmados törvények elfogadásában

A Fidesz semmilyen kétharmados törvény elfogadásában nem érdekelt - jelentette ki Wiener György, az MSZP közjogi munkacsoportjának tagja szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

“A Fidesz semmilyen kétharmados törvény elfogadásában nem érdekelt, hiszen ez azt jelentené, mégiscsak van bizonyos minimális együttműködés a meghatározó politikai erők között” – mondta a kormánypárti politikus. Hozzátette, “a nemzeti egység megteremtésére irányuló kormányzati törekvések még formális, szakmai, technikai ügyekben is beleütköznek a Fidesz hatalmi törekvéseibe”.

Ez tudatos, átgondolt politika, amit bizonyít, hogy kedden kiderült: az egyes választási törvényekről szóló törvényjavaslat rendelkezéseinek legalább felét nem hajlandó a Fidesz “még módosító indítványban megjavított formában sem elfogadni, noha ezekben az esetekben arról volt szó, hogy alkotmánybírósági határozatoknak kell, hogy eleget tegyen az Országgyűlés” – fejtette ki Wiener György.

A befektetők és a betétesek fokozott védelmével kapcsolatos egyes törvények módosítására vonatkozó, PSZÁF-törvényként ismertté vált jogszabályról szólva kijelentette: ha igaz lett volna a Fidesz állítása, hogy alkotmányellenes a törvény, akkor nem lehetetett volna rövid záróvitában, gyorsan korrigálni a hibát.

Az Országgyűlés által tavaly december 15-én elfogadott, ki nem hirdetett törvény ügyében a köztársasági elnök fordult az Alkotmánybírósághoz (AB) előzetes normakontrollt kérve. Mádl Ferenc különösen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vezetőire vonatkozó rendelkezéseket ítélte aggályosnak.

Az AB március 23-i határozatában az alaptörvénybe ütközőnek minősítette a jogszabály azon rendelkezéseit, amelyek a PSZÁF elnöke és helyettesei megbízatásának megszűnésével kapcsolatban állapítottak meg szabályokat, ezért került ismét a törvényhozás elé a jogszabály. Wiener György emlékeztetett: az Országgyűlés hétfőn az Alkotmánybíróság által megfogalmazott követelményeknek tett eleget.

“A Fidesz kihasználta azt, hogy a 40 paragrafusból álló törvény egy paragrafusának két bekezdését az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította, de nem azon az alapon, amit a köztársasági elnök indítványa tartalmazott, és nem is azon az alapon, amit a Fidesz politikusai a parlamenti vitában decemberben hangoztattak” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik