Belföld

Két jelölt van versenyben az IMF elnöki posztjáért

Az Európai Unió pénzügyminiszterei két jelöltet neveztek meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) távozó igazgatója, Horst Köhler lehetséges utódaként szombaton a Dublin melletti Punchestownban tartott találkozójukon.

Az egyik jelölt a francia Jean Lemierre, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) jelenlegi elnöke. A másik jelölt Rodrigo Rato távozó spanyol gazdasági miniszter. A miniszterek felkérték Gordon Brown brit pénzügyminisztert, konzultáljon az IMF nem európai tagországival, mielőtt a végleges döntést a közös jelölt személyéről az EBRD április 18-19-i londoni éves közgyűlésén meghoznák. Horst Köhler március elején mondott le, mert indul a német elnökválasztáson.

Az eddigi gyakorlat szerint az IMF vezetőjét az EU, a Világbank első emberét az Egyesült Államok adta, a két pénzügyi szervezet két legnagyobb finanszírozója és részvényese közötti elvi megállapodás értelmében.

Az utódjelöltek közt szerepelt még a brit Andrew Crockett, a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) volt vezetője, Gordon Brown brit pénzügyminiszter, az olasz Mario Draghi, a Goldman Sachs igazgatója és Stanley Fischer, a Citibanktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik