Belföld

Akár egy hét alatt is bejegyezhető az új cég

Ügyvédi ellenjegyzés nélkül, akár nyolc nap alatt is bejegyezhetnek majd egy betéti vagy közkereseti társaságot – írja a Népszabadság az új társasági és cégtörvény koncepciójáról.

A Sárközy Tamás professzor vezette kodifikációs bizottság elkészítette az új társasági és cégtörvény koncepcióját. A tervezet szakmai és társadalmi vita után ősszel kerül a kormány elé. Bárándy Péter igazságügy-miniszter 2003 nyarán az 1997-es társasági és cégtörvény felülvizsgálatára kodifikációs bizottságot hozott létre, amelynek vezetésére Sárközy Tamás jogászprofesszort, az első, 1988-ban született törvény „atyját” kérte fel.

A bizottság a napokban fejezte be a két új törvény koncepciójának kidolgozását. A jogszabályok szövegtervezetei jövő év elejére készülnek el, és 2005 nyarán tárgyalja majd meg őket a kabinet, ősszel pedig a parlament. Az új törvények 2006 tavaszán lépnének hatályba. A kodifikációs bizottság mintegy ötvenoldalas koncepciótervezetet tett le az asztalra, illetve tett fel az internetre (www.im.hu).


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik