Belföld

Matricás útdíjfizetés Bulgáriában

Áprilistól matricát vásárolva róhatják le az úthasználati adót a külföldi és a bolgár kamionok és autóbuszok után, majd 2005-től hasonló rendszer lép életbe a személyautókra is - írja a Pari című bolgár lap.

Eddig a bulgáriai áthaladásért 80-150 dollárt kellett fizetni a külföldieknek, 2005. január 1-től a külföldi gépjárművekre éves, havi vagy heti matricát lehet vásárolni 69 euróért, 12 euróért, illetve 5 euróért, amelyek többszöri belépésre is alkalmazhatók az érvényességi idő alattlesznek.

“Ezért a külföldiek minden bizonnyal örömmel fogadják majd az intézkedést, hiszen kevesebbet kell majd fizetniük, mint eddig” – mondta a bolgár vámszervek, útdíjakért felelős illetékese a Sztandart című lapnak.

Elmondta azt is, hogy a matricák nem lesznek érvényesek a bolgár autópályákra, amelyeket (jelenleg öt van az országban) a tervek szerint jövőre koncesszióba adnak, és azokon kapus díjfizetést vezetnek be.

A bolgár kormányzati szervek szerint az úgynevezett útilletékből a bolgár és a külföldi gépjárművek után összesen évi 20 millió dollár bevétel keletkezik, amelyet az úthálózat karbantartására fordítanak.

A határátkelőhelyeken éjjel-nappal nyitva tartó árusítóhelyek működnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik