Belföld

A BÉT igazgatója szerint folytatódik a tőzsdék integrációja

A vonatkozó közgyűlések határozatai szerint folytatódik a Budapesti Értéktőzsde Rt. és a Budapesti Árutőzsde Rt. tevékenységének integrációja, az erre vonatkozó szerződést június 30-ig a két börze megköti - mondta az MTI érdeklődésére Horváth Zsolt, a BÉT ügyvezető igazgatója csütörtökön.

A Budapesti Értéktőzsde vezetője ezzel arra reagált, hogy a Budapesti Árutőzsde Rt. (BÁT) felügyelőbizottsága szerdán nem hagyta jóvá a 12,6 milliárd forint saját tőkéjű Keler Rt. elszámolóház 25 százaléknyi részvényének eladását a BÉT-nek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden levélben tudatta a budapesti áru- illetve értéktőzsdével, hogy kétharmad részben él elővásárlási jogával a Budapesti Árutőzsde által birtokolt 25 százaléknyi Keler-részvény eladása során.

Horváth Zsolt emlékeztetett arra, hogy az áru és az értéktőzsde közgyűlése külön-külön korábban úgy döntött, hogy a Keler-részvénypakettet csak egyben lehet értékesíteni, egy másik határozatban pedig arról, hogy integrálják a két tőzsde tevékenységét.

A BÉT ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a vonatkozó közgyűlési döntések szerint létrejött a két tőzsde integrációt előkészítő bizottsága, a tevékenységek átvétele folyamatban van és úgy döntöttek, hogy az árutőzsde devizapiaci tevékenységét az értéktőzsde MMTS kereskedési rendszerén fogják folytatni. A bizottság arról is döntött, hogy a létrehozandó áruszekcióban a BÁT gabonapiaci kereskedése nyílt kikiáltásban fog történni.

Horváth Zsolt hangsúlyozta, hogy a tevékenységek integrációja a Keler-rész eladásától függetlenül folytatódik, erről a börzék tulajdonosai egyeztetnek majd és nem a BÉT operatív vezetésére tartozik.

A BÁT szerdai közleménye szerint felügyelőbizottsága figyelembe vette azt, hogy az árutőzsde “el akar kerülni bárminemű jogvitát a Keler tulajdonosai között”.

Jogi szakértők úgy vélik, hogy az MNB nem élhet elővásárlási joggal, ha a zárt tulajdonosi körön belül történik az adásvétel.

A BÁT rendkívüli közgyűlése az idén február 18-án döntött a két tőzsde integrációjáról úgy, hogy az árutőzsdei tevékenységhez kapcsolódó eszközöket és a BÁT tulajdonában lévő Keler-részvényeket eladja a BÉT-nek. A 25 százaléknyi részvénycsomagért a tulajdonosok 2,887 milliárd forint minimumárat határoztak meg.

A BÉT tulajdonosai, akik jórészt azonosak a BÁT tulajdonosaival, február 19-én döntöttek az árutőzsde egyes eszközeinek és a Keler-csomagnak a megvásárlásáról, mégpedig a BÁT által meghatározott minimumáron. Akkor a BÁT Rt.-ben tulajdonos Magyar Nemzeti Bank is megszavazta a közgyűlési határozatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik