Belföld

Tengeri terrorakcióra készül az al-Kaida

Az al-Kaida terrorszervezet vélhetően hajókkal végrehajtott, vegyi, biológiai és radiológiai fegyverekkel történő támadást tervezget kikötők ellen - vélekedett szerdán a szingapúri Délkelet-ázsiai Tanulmányok Intézetének kutatója.

Michael Richardson szerint a terroristahálózat számára nem okozna gondot ügynököket beépíteni a nagy tengeri szállító vállalatok személyzetébe, miután a hajók matrózállományát igen laza és gyakran korrupt eljárás keretében válogatják ki. Tengerészigazolványt a feketepiacon szinte mindenütt lehet vásárolni, s az ezek segítségével alkalmazottnak felvett terroristák a nagy tengerjáró járműveket könnyedén felhasználhatják terrorakciók végrehajtására.

A modern szállítóhajók olyan mértékben automatizáltak, hogy hatalmas méretük ellenére már egy 20 fős legénység képes elirányítani őket – vagyis egy kicsi, de jól képzett terroristacsapat is át tudja venni a parancsnokságot adott helyzetben. “Az al-Kaidának komoly tervei vannak a tengeri terrorizmussal” – hangsúlyozta a biztonságpolitikai szakértő szerdán a szingapúri intézetben diplomatáknak, akadémikusoknak és védelmi tisztségviselőknek tartott előadásában.

Richardson úgy vélekedett, hogy csak idő kérdése, mikor robbant fel radiológiai bombát a terrorhálózat egy hajón vagy egy szállítókonténerben. Mint mondta, a bomba elemeinek beszerzése manapság ugyanúgy megoldható, mint az azt célba juttató eszköz megkaparintása. A potenciális célpontok a világ nagy kikötői lehetnek vagy a nemzetközi tengeri kereskedelem által használt szorosok, csatornák – ezek biztonsági ellenőrzése pedig jelenleg nem megfelelő. Érdekes összefüggés, hogy a dél-ázsiai vizeken a hatóságok az utóbbi időben megnövekedett kalóztevékenységről számolnak be.

A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet: az al-Kaida korábbi akciói azt mutatják, hogy a szervezet keveset kockáztat, inkább öngyilkos merénylők bevetésével, de biztosra megy. Ezt támasztják alá a hajók elleni korábbi támadások, így a Cole amerikai hadihajó vagy a Limburg francia olajszállító megtámadási módja is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik