Belföld

Új miniszterelnököt jelölt Putyin orosz elnök

A BBC szerint tovább folytatódik Oroszországban a jelcini éra vezetőinek lecserélése: Putyin elnök hétfőn új miniszterelnök-jelöltet nevezett meg Mihail Fradkov személyében. A piacot váratlanul érte Fradkov jelölése; a hírt nem fogadták kitörő lelkesedéssel.

Putyin elnök folytatja a jelcini vezetők félreállítását: az elmúlt héten bejelentette Kaszjanov miniszterelnök leváltását, és addigi helyettesét, Hrisztyenkót bízta meg az ügyvezető miniszterelnöki feladatok ellátásával. Kaszjanov megfigyelők szerint túl szoros kapcsolatokat ápolt az előző orosz elnök, Borisz Jelcin idején meggazdagodott vállalkozókkal, az úgynevezett oligarchákkal.

Most viszont már Hrisztyenkóra sincs szüksége a jelek szerint Putyinnak: Oroszország eddigi EU-küldöttét, Mihail Fradkovot javasolja kormányfőnek.

Az 53 esztendős Fradkov korábban az orosz adórendőrség főnöke volt, és kevéssé ismert politikai figurának számít a közéletben. Annak ellenére így van ez, hogy korábban, a kilencvenes évek folyamán kétszer is kereskedelmi miniszteri posztot töltött be az orosz kormányokban. A szovjet időkben Fradkov külkereskedelmi területen töltött be vezető, hivatali posztokat. A politikust tavaly márciusban nevezték ki Oroszország brüsszeli képviselőjének.

Fradkov kinevezését még az orosz parlamentnek is jóvá kell hagynia, de a BBC szerint a Putyint támogató többségi párt ezt a javaslatot meg fogja szavazni.

Oroszországban március 14-én rendezik meg az elnökválasztást. Ezen Putyin várhatóan nagyarányú győzelmet fog szerezni.

A piac nem ujjong


A Moszkvában tevékenykedő nemzetközi és orosz befektetési bankok, értékforgalmazók elemzői hétfőn óvatosan üdvözölték, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Mihail Fradkovot jelölte meglepetésszerűen kormányfőnek – legalábbis a piacon nem számítottak rá -, a múlt héten leváltott Mihail Kaszjanov helyére.


Az elemzők kiemelik Fradkov szakértelmét a nemzetközi gazdasági kapcsolatokban, és rámutatnak, hogy világéletében közalkalmazott volt, nincs közvetlen kapcsolata sem a “szentpétervári csoporttal” – Vlagyimir Putyin hatalmi bázisával -, sem a biztonsági szolgálattal, de az oligarchiával sem. Olyan reformernek tartják, aki bizonyára hűségesen követi Putyin előírásait.

Úgy vélik, Fradkov elfogadható személyiség a külföldi befektetők szemében, mérsékelt liberálisnak tűnik, egyszersmind – mivel az adórendőrséget is vezette korábban – a nagyvállalatok ezentúl is számíthatnak a kormány szigorára. Azt is megjegyezték azonban, hogy Fradkovtól nem várható túl nagy képzelőerő a reformok folytatásában.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik