Belföld

Békefenntartókat küld az ENSZ Haitire

Rendkívüli és zárt ajtók mögötti ülésre ült össze vasárnap este az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa a Haitin kialakult helyzettel kapcsolatos tennivalókat.

A testület várhatóan egy olyan határozattervezetet fogad el, amely felhatalmazást ad arra, hogy nemzetközi békefenntartó erők utazzanak a szigetországba a rend helyreállítása és biztosítása céljából. A BT ülését megelőzően már amerikai csapatok szálltak partra a haiti  fővárosban, Port-au-Prince-ben. Érkeztükről James Foley amerikai nagykövet számolt be.


Port-au-Prince-ben a rendőrség kijárási tilalmat rendelt el a halálos áldozatokat is követelő zavargások nyomán. Este hat órától reggel hat óráig tilos a köztereken tartózkodni. A fővárosban a vasárnapi összecsapásokban és a fosztogatásokban a legfrissebb jelenések szerint legkevesebb tízen vesztették életüket.

Továbbra is bizonytalan Jean-Bertrand Aristide sorsa. Azóta, hogy az elnök vasárnap lemondott és elhagyta az országot, nem tudni: hol tartózkodik. Panama és Costa Rica is felajánlotta, hogy átmenetileg befogadja a volt haiti államfőt. A hírek szerint azonban Aristide nem kíván élni sem a panamai, sem a Costa Rica-i menedékkel, és inkább Afrikába szeretne utazni. A volt államfő az NBC amerikai tévé-állomás értesülése szerint a Közép-afrikai Köztársaságba tart. Aristide azonban a karib-tengeri Antiguában, ahol repülőgépe üzemanyag vételére leszállt, állítólag azt mondta a helyi hatóságoknak, hogy úti célja a Dél-afrikai Köztársaság.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik