Belföld

Alkuk a háttérben – váratlan Mol-privatizáció

Kedden zárt körben megindult a Mol állami részvényeinek értékesítése - erősítette meg a reggeli hírt a délután folyamán az ÁPV Rt. A hírek szerint a 11,4 százalékos csomagban a minimumár 6500-6600 forint között lehet.

A Mol jegyzett tőkéjének 11,4 százalékát kitevő 11,8 millió darab részvény értékesítése zárt körben, könyvépítéses eljárással történik. A tranzakciót Londonban a külföldi befektetési alapok bevonásával kezdték.


A Molnál is meglepetést keltett?


A hírek szerint az eladás kizárólag az állami részvényeket érinti, a mennyiség nagyjából megegyezik a tavaly decemberben az ÁPV által minimum szintként meghatározott mértékkel. Nem ismert egyelőre, hogy az ajánlatkérést követően az ár meghatározása, majd az allokáció mikor történik meg. Jellemző a titkolózásra, hogy elemzők szerint kedden reggel még a Molnál dolgozó kollégáik sem tudtak a tranzakció időpontjáról.


A hírt elsőként közlő portfolio.hu előbb arról írt, hogy csupán külföldi alapkezelők vehetnek részt a meghívásos részvényeladáson. Ezt később a lap korrigálta, mert időközben kiderült, hogy a külföldi alapkezelők értesítése időben kissé megelőzte a hazai alapkezelők értesítését. A keddi reggel és délelőtt folyamán hazai alap- és vagyonkezelők is megkapták az értesítést az értékesítésről és a vételi ajánlat beadásának lehetőségéről.


Délután két órakor az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. hivatalosan is bejelentette: gyorsított könyvépítési eljárásban megkezdte 11,3 millió Mol-törzsrészvény értékesítését Az ÁPV Rt. tájékoztatása szerint, a tranzakció lezárása után 180 napig tartózkodik a tulajdonában álló további részvények értékesítésétől, kivéve a belföldi kisbefektetőknek történő nyilvános értékesítést. A tranzakciót a Citigroup és a Raiffeisen Értékpapír Rt. szervezik – tették közzé délután.


Tavaly nem sikerült

 Szikszai Szabolcs: jó ötlet volt

Nagyon jó ötlet a zártkörű értékesítés, s ha ez bejön, akkor igazi siker-sztoriról beszélhetünk – vélekedett Szikszai Szabolcs, a Takarékbank elemzője. Mint mondta, most a decemberinél jobb a makrogazdasági helyzet, nincs valutaválság, s az új pénzügyminiszter személye is magabiztosabbá teheti a piacot. Arról nem is beszélve, hogy ezúttal nem öntötték a piacra ezt a rengeteg részvényt. Úgy tűnik, hogy most sikerült a háttérben megállapodni néhány nagybefektetővel, így gyorsan lezajlik az ügylet, s gyakorlatilag nincs idő a piaci bizonytalanság kialakulására. Véleménye szerint a minimálár 6520 forint körül alakul. A tőzsdei reakciókról szólva annyit mondott, a hír nyomán lázas eladásba kezdtek a külföldi befektetők, ám a rövid árfolyamzuhanást követő korrekció azt mutatta, hogy ennek a nyomásnak ellenálltak a hazai befektetők.  


Nem először kísérlik meg a Mol állami részesedésének privatizációját. Előbb az orosz válság, utóbb a gázár-mizéria húzta keresztül a számításokat. A legutóbbi, tavaly decemberi kísérlet szintén kudarccal végződött. Nem kis meglepetést keltve, hiszen nem sokkal korábban az FHB-jegyzés komoly sikert hozott. Ezek után jött az ÁPV Rt. drámai bejelentése december elején, amikor is az eladási ár helyett azt közölték: az alacsony áron beadott ajánlatok miatt a privatizációt elhalasztják. Bár a piac sokáig bizakodó volt, utólag elemezve az eseményeket, csokorba szedhetőek az intő jelek.

Az egyik ilyen árlehajtó tényező az volt, hogy a kormány által eredetileg kínált 13 százaléknyi állami tulajdonhoz később csatlakozott a Mol további 4 százaléknyi saját részvénnyel. A relatív túlkínálatot növelte László Csaba akkori pénzügyminiszter bejelentése is, hogy fél éven belül piacra dobják az állami csomag másik felét is. A lengyel PKN akkoriban reflektorfénybe került tapogatózása tovább bizonytalanította a piacot, s a forint árfolyamválsága sem segítette a Mol-privatizációt.


A meglepetés ereje


Elemzők szerint a tranzakció racionalitását az adja, hogy a negyedik negyedéves jó eredményt követően kereslet mutatkozik a papírok iránt a piacon. Mivel nem húzzák el az értékesítési folyamatot, a befektetési alapok nem hajtják le a piaci árat. Ezen konstrukcióban a makrogazdasági (és forint) kockázat limitált, míg egy hosszabb, több hetes periódusban jelentős befolyásoló tényezővé válhat. A papír ára mindenesetre hatalmas forgalom mellett azonnal drasztikus esésbe kezdett, a reggeli órákban 3 százalékot zuhant, majd felfelé vette az irányt. Zékány András, az ING Bank elemzője szerint a tranzakció lebonyolítása után – holnap – viszont jelentősebb árfolyam emelkedésre lehet számítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik