Belföld

A politológusok elégedetlenek Medgyessy beszédével

Új gondolatot, a gazdasági válságkezelés új elemeit hiányolják Medgyessy Péter hétfői, évértékelő beszédéből a FigyelőNet által megkérdezett politológusok. Úgy vélekednek, a beszéd második, politikai javaslatokkal tűzdelt része veszélyes üzeneteket hordozott, egyben bizonyította a miniszterelnök politikai alkalmatlanságát.

Mit ír a Figyelő?

Az olvasók összehasonlító elemzést találhatnak Medgyessy Péter és Orbán Viktor évértékelő beszédjéről a február 19-én, csütörtökön megjelenő Figyelő címlapján. A hetilap további exkluziv cikkei: László Csaba korábbi pénzügyminiszter írása távozása körülményeiről, Török Gábor politológus eszmefuttatása a politikai törésvonalakról.

Enyhén szólva nem aratott osztatlan sikert Medgyessy Péter hétfői évértékelő beszéde a FigyelőNet által megkérdezett politológusok körében. Az elemzők a gazdasági értékelés kapcsán az új gondolatokat hiányolják, ám a politikai javaslatokkal kapcsolatban sem túl derűlátóak.

A gazdaságot érintve négy területen jelentett be változtatást a miniszterelnök hétfői parlamenti beszédében: a kormánynak a gazdaság megerősítésére, a modernizációs programok nagyobb sebességre kapcsolására, az Európai Unió és a magyar költségvetés közös forrásainak minél teljesebb felhasználására kell összpontosítania.

Medgyessy Péter politikai javaslatként – vélhetően az összefogás és az egység jegyében, amely Orbán Viktor elmúlt héten tartott beszédében is hangsúlyos eleme volt – a parlamenti pártok közös európai parlamenti listájára, közvetlen köztársaságielnök-választásra és 250 fős törvényhozásra tett kezdeményezést. A kormányfő arra kérte a kormányoldalt és az ellenzéket, hogy állítsanak közös listát az európai parlamenti választásokra, “osztozzon kormányoldal és ellenzék fele-fele arányban a képviselői helyeken”. De hogyan is vélekednek minderről a politikai szakértők?

Fidesz: megfontolják a közös listát

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség a kormányfő hétfői beszédére – Áder János azonnali válaszán kívül – délutáni sajtóközleményében reagált. Eszerint az ellenzéki párt „támogat minden olyan kezdeményezést, amely az emberek biztonságát, szabadságát és az összefogást szolgálja”, így nem zárkózik el a kisebb létszámú országgyűlésre vonatkozó javaslattól sem, amely – így a legnagyobb ellenzéki tömörülés – „egybe esik a Szövetség alkotmányos felfogásával”. A Fidesz azt az „európai demokrácia történetében ismeretlen és merész” javaslatot sem utasítja el, amely a közös uniós lista állítására vonatkozik, ám erről döntés még nem született. Erre a politológusok szerint legalábbis megdöbbentő felvetésre és a kormányfő többi javaslatára sem reagált Áder János a kormányfő beszédét követően.

Lakner Zoltán: a közös listával az MSZP beismerte gyengeségét


Hosszú idő után első alkalommal hallhatott a közönség a gazdaság helyzetét értékelő beszédet vezetői szintről – nyilatkozta a FigyelőNet kérdésére Lakner Zoltán politológus Medgyessy Péter miniszterelnök országértékelő beszédének első fejezetére utalva.

„Ugyanakkor túl sok témát zsúfolt beszédébe Medgyessy Péter” – véli Lakner, utalva ezzel az évértékelő második részében javaslatként elhangzott, a gazdasági helyzetértékelést „fejbecsapó”, politikai vagy alkotmányos jellegű ügyekre: a közös uniós parlament listára, a közvetlen köztársaságielnök-választásra, és – legalábbis a szavak szintjén – a 2006-tól 250 képviselővel működő parlamentre.

Lakner Zoltán úgy véli, hogy a köztársaság elnök közvetlen megválasztásának ötlete, amely MSZP-s körökből már több alkalommal előbukkant, elvileg reális és bizonyára népszerű javaslat lehet, ám a radikálisan lecsökkentett képviselői létszám keresztülvitelére aligha van esély. Ehhez ugyanis – bár a javaslat vélhetően tetszetős lesz a közvélemény előtt – a két nagy párt megegyezésére volna szükség a választási törvény módosításának ügyében.

A politológus ugyanakkor a demokráciával teljes mértékben összeegyeztethetetlennek és emiatt veszélyes üzenetnek tartja a közös – négy párt által megalkotott – uniós parlamenti lista létrehozását. Lakner ebből a szempontból párhuzamot von Orbán Viktor elmúlt héten tartott évértékelőjével, amelyben véleménye szerint hasonló, a demokrácia alapszabályainak ellentmondó üzenetek hangzottak el.

Emellett – vélekedik Lakner Zoltán, az MSZP saját gyengeségét ismerte el a közös lista felállításának javaslatával, hiszen a bal oldalról még a közelmúltban is úgy nyilatkoztak, hogy 13 helyet szereznének meg a Magyarország számára adott 25 uniós parlamenti helyből.

Fritz Tamás: Medgyessy bebizonyította politikai alkalmatlanságát

Az ugyancsak a Medgyessy-beszéd kapcsán megkérdezett politológus, Fritz Tamás úgy véli, hogy a kormányfői szónoklat első, a gazdasági helyzetet elemző részében semmi újat nem nyújtott; az nem tartalmazott olyan új gondolatot, amely végül a válság kezelésének koncepciójává állhatott volna össze. A beszéd második része ráadásul – elemzi Fritz Tamás a kormányfő évértékelését, jelentéktelenné tette a gazdaság állapotáról szóló első fejezetet.

A vázolt politikai jellegű javaslatokkal kapcsolatban a politológus a Figyelőnetnek úgy nyilatkozott: azok a társadalom vélt vagy valós igényeit igyekeznek kielégíteni. Ilyen populista javaslat például a 250 fős törvényhozásra tett kezdeményezés – vélekedik a politológus szakértő, amelyhez vélhetően a Draskovics-vonalként elhíresült fórumon, a parlament munkájával kapcsolatosan tapasztalható elégedetlenségből merített ötletet a kormányfő. Ugyancsak a választók igényeinek akart megfelelni a kormányfő a közvetlen köztársaságielnök-választás ötletével is – véli Fritz.

A parlamenti pártok közös európai parlamenti listájának ötlete abból fakad – állítja Fritz Tamás, hogy a párt tisztában van jelenlegi helyzetével: a közvélemény-kutatások adatai szerint a baloldal veresége szinte biztos. A javaslat ugyanakkor megdöbbentő „politikai álnaivitásról” tanúskodik, amelynek felvetése bizonyítja Medgyessy Péter politikai alkalmatlanságát a miniszterelnökségre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik