Belföld

Gyorsjelentések – ami a sorok között van

Nem mindig rekord az, ami annak látszik. A gyorsjelentések többsége csalódást kelt, és lehet, hogy megfordítja a tőzsde év eleje óta tartó emelkedő trendjét.

Ezúttal nem a számok részletes ismertetésére törekszünk, hanem elsősorban a mélyben meghúzódó összefüggésekre próbálunk rámutatni. Legutóbb a 2003-as féléves számok esetében lehetett ilyen egyértelmű ítéletet kimondani a vállalatok teljesítményéről, mint most, csak akkor a sikerekről és a növekedésről beszélhettünk. Ezzel szemben most a vállalati eredmények zöme elmaradt a várakozásoktól, talán egyedül a Mol mentette meg a hazai papírok becsületét.

A gyengébb teljesítmény okai ugyan eltérőek, de egy nagyon erős motívum az, hogy nem tett jót a cégeknek sem az erős árfolyamingadozás, sem az emelkedő kamatkörnyezet.

    Számviteli bukás az OTP-nél

A gazdasági egyensúlytalanság elsősorban az OTP-t sújtotta, amely nem kevesebb, mint 7 milliárd forintot bukott az utolsó negyedévben a kötvény-portfólión. Ugyan ez a veszteség részben számviteli, hiszen, ha a legnagyobb hazai bank megtartja ezeket a kötvényeket a hozamcsökkenés idejére is, akkor majd egyszer valamikor hatalmas profitot realizálhat. Csakhogy ez az erősen bizonytalan időpont nem kedvez a befektetőknek, akik most szeretnének profitot látni. 

Akvizíciók

A 2003-as év a magyar cégek életében a nagy terjeszkedés éve volt (remélhetőleg nem az utolsó). Az OTP és a Mol is jelentős külföldi vásárlásokat hajtott végre. Ez meg is látszik az eredményeken. Az OTP esetében a kötvényportfólión elszenvedett veszteség mellett a másik ok, amiért a profit jelentősen esett a 2002-es negyedik negyedévhez képest az az, hogy a bolgár akvizíció során jelentős goodwill keletkezett, amit a negyedik negyedévben elkezdett a bank amortizálni (ez három havonta körülbelül 2 milliárd forint számviteli veszteséget fog okozni). A számvitel fura fintora, hogy amíg a nyereséget az amortizáció rontja, addig valójában a bank eredményességét javítja, hiszen csökkenti az adóalapot és ezáltal kevesebb lesz az adófizetési kötelezettség is.

A Mol esetében a ragyogó eredmény részben a fundamentumoknak, részben a gázüzletág átértékelése során keletkezett egyszeri 36 milliárdos elhatárolt bevételnek az eredménye. A vállalatoknál azonban a számviteli profit mellett a készpénztermelő képesség az elsőrendű, hiszen az OTP példájából látjuk, hogy a számviteli sorok csak kalkulált számok, de igazán a készpénz teheti a befektetőket gazdaggá, akár osztalék formájában, akár árfolyamnyereség formájában.

A Mol esetében az erős fundamentális teljesítmény mellett a hatékony működőtőke-gazdálkodás is javította a cég készpénztermelő képességét, amit azonban a Slovnaft és az INA megszerzése eltüntetett. Abban az esetben, ha a várakozásoknak megfelelően tovább javul az idén a Mol teljesítménye és nem kerül a vállalat útjába egy újabb akvizíció, akkor 2004-ben hatalmas szabad készpénztermeléssel fog előrukkolni a nemzeti olajtársaság.

     Felfokozott várakozások

A Richter a legjobb példája a tőzsdei pszichológiának. Ha a befektetők két-három negyedéven keresztül azt látják, hogy nagyon gyorsan növekszik a vállalat profitja, akkor hajlamosak arra következtetni, hogy ez egy gyorsan növekvő vállalat. Az első látásra triviális következtetést a Richter gyorsjelentése és a menedzsment jövőre vonatkozó iránymutatása sikeresen cáfolta. Az árfolyam ennek megfelelően a gyorsjelentést követő négy nap alatt több, mint 10 százalékot zuhant hatalmas forgalom mellett. A pénteki napon az OTP is beleesett ugyanebbe a kútba, miután a bank nem növekedésről számolt be, az árfolyam 2,5 százalékot esett az első kereskedési órában. Szinte hihetetlen, de az OTP Bank gyorsjelentése nem tartalmazott semmi olyan meglepőt, ami indokolná az esést. Aki csütörtökön vonzónak találta a papírt, annak pénteken sincs oka változtatni a véleményén. 

Kilátások

Az egyik tengerentúli befektető egyszer azt mesélte, hogy ő a közép-kelet-európai cégek gyorsjelentésében mindig csak egy bekezdést olvas el, hiszen mire ő felébred, a piac itt már kinyit és az árakba elméletileg beépült az eredmény. Ezért ő csak a kilátásokra vonatkozó részre kíváncsi, addig úgysem jutnak el az elemzők az első nap. Ugyan nem feltétlenül nevezhetnénk szofisztikáltnak ezt a véleményt, de hát mégis csak van benne valami.

Az OTP esetében a legkedvezőbb a kép, ott nem csekély 25 százalékos növekedésre lehet számítani a menedzsment szerint. A másik véglet a Matáv, ahol a növekedés szó szinte kitörlődött a naptárból. Ugyan egyes üzletágak teret hódíthatnak, de néhol ez a másik üzletág rovására történik. Másrészt a „haladó” üzletágak aligha lesznek képesek pótolni a vezetékes szegmens lemorzsolódását, hiszen már idén is sokan kapcsoltatták ki otthon a telefonukat azután, hogy a családban mindenkinek lett mobiltelefonja.

A Richter esetében ugyan számíthatunk növekedésre egyes piacokon, de a befektetők kedvezőtlenül fogadták a hírt, hogy a tavalyi év motorja, az amerikai nőgyógyászati termékek exportja esetében nem számíthatunk jelentős előrelépésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik