Belföld

Idén lassúbb növekedésre számít a Richter

A Richternek Magyarországon és az Egyesült Államok piacán 2004-ben nehéz lesz növekedést elérni a tavalyi magas bázisértékek miatt - mondta Bogsch Erik, a gyógyszergyár vezérigazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A vezérigazgató az Európai Unió országaiban és Kelet-Európában 10 százalékos euróban mért növekedésre lát esélyt az idén, míg a FÁK-országokban a dollárban mért árbevétel 10-15 százalékos emelkedését tartja reálisnak. Bogsch Erik úgy vélte, hogy a magyarországi gyógyszerkassza 2004-re tervezett, a tavalyival megegyező 239 milliárd forintos összege az idén sem lesz tartható. Tudomása szerint a tavalyi tényleges gyógyszerkiadások 260 milliárd forintot tettek ki, az idén pedig mintegy 300 milliárd forintos kiadás prognosztizálható. Hozzátette: a Richter az idén januárban nem emelte árait, termékei fogyasztói árának növekedése kizárólag az 5 százalékos áfa-kulcs bevezetésének következménye. Véleménye szerint az év további részében sem várható a gyógyszerek árának emelkedése.


A Richter termékeinek 80 százaléka tartozik a tb által támogatott körbe, 10-10 százalékot tesznek ki a nem támogatott gyógyszerek illetve a vény nélkül kapható (OTC) termékek. A Richter az idén 3 új készítményt vezet be a hazai piacon. A tavalyi évet értékelve Bogsch Erik elmondta: egyértelműen az export hozta a növekedést. A gyógyszergyár 2003-ban 116,66 milliárd forintot árbevételt ért el, ami az előző évit 17,5 százalékkal haladja meg. Exportja 35,8 százalékkal 368,9 millió dollárra növekedett. A belföldi árbevétele 13,4 százalékkal nőtt, 34 milliárd forintot tett ki. A Richter 2003. évi adózott nyeresége 33,6 milliárd forint volt, ez 19,2 százalékkal magasabb, mint 2002-ben. A magyarországi piacon tavaly négy ízben tapasztalt felvásárlásokat a Richter a kereskedők illetve a lakosság részéről, egyrészt az évközbeni áremelkedések miatt, másrészt a gyógyszerekre az idén januárban bevezetett áfa-kulcs miatt. A vezérigazgató szerint ez magas bázisértéket eredményez a forgalomban, amelynek kedvezőtlen hatása az idén érződik majd. Az Egyesült Államok piacán 2001. óta jelentős fölfutás volt az értékesítésben, amely jelenleg már olyan magas szinten van, ahonnan nehéz lesz továbblépni, így 2004-ben minimális növekedés várható – mondta a vezérigazgató.


Az amerikai eladások tavaly 60 százalékkal emelkedtek, és az EU, USA és egyéb piacokat magába foglaló régió 173 millió dolláros árbevételének az 53 százalékát adták. A FÁK-országokban a politikai és gazdasági stabilitás valamint a vásárlóerő növekedése segített abban, hogy a Richter a piaci átlagot meghaladó bővülést ért el: eladásait mintegy 25 százalékkal növelte, miközben a piac egésze 13 százalékkal bővült. A közép-kelet-európai régióban 12 százalékos volt az euróban mért árbevétel-növekedés, ami megfelelt a 10-15 százalék közötti előrejelzésnek – mondta Bogsch Erik.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik