Belföld

Lezárult a Mol Slovnaft vásárlásának tőzsdei elszámolása

Lezárult a Mol Magyar Olaj-és Gázipari Rt.-nek a Slovnaft a.s. részvényekre tett vételi ajánlatának tőzsdei elszámolása, ezzel vált a Mol az érvényesen felajánlott részvények tulajdonosává - közölte a Mol a BÉT honlapján pénteken.

A közlemény szerint a vételi ajánlat során a Mol összesen 5.855.849 darab részvényt vásárolt meg, ezzel tulajdoni hányada a Slovnaftban 98,41 százalékra emelkedett. A Slovnaft részvényekre tett nyilvános vételi ajánlat sikeres lezárását a Mol január 27-én jelentette be. A Mol tavaly november 25-én tett nyilvános vételi ajánlatot a Slovnaft összes részvényére 1.379 koronás áron. Ezt megelőzően a Slovnaft részvényeinek 70 százaléka volt a Mol tulajdonában.

A vételi ajánlat tőzsdei elszámolásával közel egy éves huzavonának tettek pontot a végére. A Molnak tavaly márciusban a legnagyobb szlovákiai olajfinomító részvényeinek mintegy kétharmadát megszerezte, kötelező vételi ajánlatot kellett tennie a maradék részvénycsomagra, amely zömmel a kisrészvényesek tulajdonát képezte.

A Mol 1.200 koronás ajánlatát a kisrészvényeseket képviselő J and T társaság kevésnek találta, ezért a szlovák Pénzpiaci Felügyeletnél (ÚFT) magasabb részvényárat követelve többször megvétózta a magyar ajánlatot és – a Mol véleménye szerint – manipulatív lépéseket tett. A szlovák felügyelet végül elfogadta a Mol tavaly november 25-én tett új, 1.379 koronás ajánlatát.

A tranzakció során a Mol ezen az áron összesen 5.855.849 részvény új tulajdonosává vált. A vételi ajánlat keretében a Mol a 28,4 százalékos részvénycsomagért a TASR szlovák hírügynökség korábbi közlése szerint 8,087 milliárd koronát fizetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik