Belföld

Tőkebefektetésekre használja a Konzumbank árát az MFB

Stratágiájának megfelelően tőkebefektetésre használja a Konzumbank értékesítéséből befolyt, 10 milliárd forintot meghaladó összeget a korábbi tulajdonos, a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) - közölte a bank.

A közlemény szerint a bank egyértelművé kívánja tenni, hogy a Konzumbank és a Tüköry-Center Kft. értékesítéséből származó 10,64 milliárd forint a tulajdonos MFB Rt.-t illeti meg. Hasonlóan a korábban a portfoliójában lévő és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-nek eladott cégek értékesítési bevételéhez. Hozzáteszik: az ügyletben az ÁPV Rt ügynökként vett részt, mivel a vonatkozó jogszabályok szerint a privatizációs szervezet nem vásárolhat bankot.


A Konzumbank adásvételi szerződését tavaly novemberben írták alá. A megállapodás értelmében a vevő, a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. (MKB) 10,8 milliárd forintért vásárolta meg a Konzumbank Rt. 99,6 százalékos tulajdoni hányadát megtestesítő részvénycsomagot, valamint a Konzumbank székházának tulajdonjogát birtokló Tüköry-Center Kft. 100 százalékos üzletrészét a tulajdonos, MFB-től, illetve annak leányvállalatától, a Tőketárs Kft.-től. Az árral elégedett volt a tulajdonos és a pénzügyminiszter is, mivel a bank korábbi eladási kísérletei kudarcba fulladtak.


Kamarás Miklós, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatója akkor a vételárat méltányosnak és üzletileg korrektnek nevezte. A Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója, Erős János azt hangsúlyozta: ezzel a lépéssel befejeződött az a folyamat, amelynek során az MFB megvált portfóliójától és már teljesen a fejlesztési banki feladatokra összpontosít. Erdei Tamás, az MKB elnök-vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a Konzumbank megvétele révén az MKB tovább erősíti piaci pozícióit, hisz a Konzumbank jól illeszkedik az MKB közép- és hosszú távú stratégiájához.


Az MFB ez évi terve szerint az idén 220-230 milliárd forint új kihelyezéssel, fejlesztési kölcsönnel, tőkejuttatással kívánja segíteni a magyar gazdaság fejlődését. Az idén hozzávetőleg 100-110 milliárd forint jut a közvetlen hitelkihelyezésekre, a kereskedelmi bankokkal együttműködve refinanszírozás formájában további 80 milliárd forintot akar kihelyezni a bank, fejlesztési tőkeként 15-20 milliárd forintot juttat a magyar vállalkozásoknak, egyúttal mintegy 18-19 milliárd forintot az MFB leányvállalatai közvetítenek ki a magyar gazdaságba. A fejlesztési tőkeprogramban az MFB 50-500 millió forinterejéig tőkeemelést hajt végre a középtávon sikeres fejlődés előtt álló társaságokban úgy, hogy a megemelt alaptőkéből az MFB maximum 49 százalékos részesedéssel rendelkezik. Tavaly több mint 70 társaság jelentkezett erre a programra, az első szerződést decemberben írták alá.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik