Belföld

A román kormány újra meghosszabította a Petrom privatizációját

A román kormány szerdán egy hónappal meghosszabbította a kötelező ajánlatok beadásának határidejét a Petrom olajvállalatra - közölte Dan Popescu gazdasági miniszter szerdán. - Április elejére várjuk a végső ajánlatokat - mondta, de pontosabban nem jelölte meg az időt.

Január 7-én jelentették be Bukarestben, hogy a Petrom privatizációjának határidejét három hónappal júniusra halasztják. Az eladás addig március végére hirdetett határidejét először 2002. augusztusról, majd tavaly novemberről tették át.

A Petrom-pályázaton heten vesznek részt, egyelőre nem kötelező ajánlattal: a Mol Rt., a lengyel PKN Orlen, az osztrák OMV, az amerikai Occidental Oil and Gas Corp., az orosz OAO Gazprom, a görög Hellenic Petroleum SA és a svájci Glencore. Az orosz LUKOIL-nál azt mondták pénteken, hogy szintén részt akarnak venni, konzorciumban valamelyik korábbi pályázóval.

A Petrom 93 százaléka a román kormány tulajdonában van. Az első lépcsőben a Petrom 33,34 százalékát privatizálják, majd a nyertesnek a későbbiekben 51 százalékra kell növelnie a részesedését. A Petrom Románia legnagyobb olajvállalata, évente 44 millió hordó kőolajat és 6,1 milliárd köbméter földgázt termel. Forgalma 2,2 milliárd dollár. Két finomítójának együttes kapacitása 58 millió hordó évente, és hétszáz benzinkútja van.

A Petrom olajvállalat privatizációját nem csupán a cég által használt földterületek tulajdonjogával kapcsolatos problémák késleltetik, hanem az is, hogy a Petromnak nagy összegű, behajtásra váró kintlevőségei vannak – írta újabban a román gazdasági sajtó. Emlékeztetnek más bizonytalanságokra is: a privatizációra jelentkezett külföldi vállalatok – mint Dan Ioan Popescu gazdasági miniszter korábban elmondta – nagyon szeretnék tudni, hogy a pályázat győztes egészen biztosan és hosszú távon 51 százalékon tarthatja-e részesedését a Petromban, és azt is szeretnék, ha a privatizációs szerződésben pontosan rögzítenék, milyen további befektetésre lesz szükség a részesedés megőrzéséhez.

A miniszter eddig nem magyarázta meg, miért aggódnak a pályázók ezek miatt a kérdések miatt. Független elemzők azt is fölvetik, hogy a román kormány alkalmasint az idei választások miatt is halogatná a Petrom-magánosítást, mert nem szívesen írná alá a megállapodást, amely valószínűleg elbocsátásokkal, a munkanélküliség növekedésével járna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik