Belföld

Norvégia felhívást intézett az olajtermelő országokhoz

A norvég olajipari miniszter szerint a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) és a kartellen kívüli fő termelő országoknak közösen kellene erőfeszítéseket tenniük a termelés bővítésére és az árak csökkentésére, a világgazdaság támogatása érdekében.

Einar Steensnaes orosz kollégájával, Igor Juszufovval folytatott megbeszélése után azonban azt mondta, hogy Norvégia már teljes kapacitásán termel, és Oroszországhoz hasonlóan nagyon kis játéktere van az esetleges termelésnöveléshez. Igor Juszusfov a maga részéről azt mondta szerdán, hogy Oroszország olajtermelése az idén várhatóan 6-8 százalékkal nő.

A minisztériumában decemberben még csak 2,5 százalékos növekedést valószínűsítettek. Tavaly az orosz olajtermelés 11 százalékkal 421 tonnára – napi átlagban 8,46 millió hordóra – nőtt; ötödik éve növekedett egyvégtében, és a tavalyi eredmény újabb rekord volt. Az olajkartellen kívüli Oroszország és Norvégia a világ második illetve harmadik olajexportőre. Az OPEC február 10-én Bécsben tartja soron következő tanácskozását, amelyen a termelési stratégiájáról dönt.

A világgazdaság számára jobb lenne az olajárak alacsonyabb szintre szorítása. Úgy gondolom, hogy az OPEC országainak és a kartellen kívüli termelőknek közös erőfeszítéseket kellene tenni a piaci egyensúly megteremtésére – mondta Steensnaes. Az OPEC hétféle olajból számított árkosara kedden hordónként (159 liter) 29,99 dollár volt, 38. munkanapja haladva meg a kartell által előirányzott 22-28 dolláros célsávot. Az OPEC jelezte, hogy a februári értekezlet előtt nem lépteti életbe hivatalos ármechanizmusát, amely szerint napi 500 ezer hordóval kellene növelni a termelését, ha az ár húsz egymást követő kereskedési napon meghaladja a 28 dollárt.

Az északi-tengeri Brent könyűolaj szerda délután hordónként 30,07 dollár volt márciusra, 16 centtel alacsonyabb a keddi zárónál. A norvég olajipari miniszter a hordónkénti 20-30 dollár közötti árat tisztességesnek tartja, míg Oroszország szerint biztonságosabb lenne 22-25 dolláros sávot megcélozni. Steensnaes szerint a tartósan magas olajárak nem csak a piaci egyensúlyhiánnyal magyarázhatók, hanem a közel-keleti politikai bizonytalanság is az oka. Úgy vélte, hogy a második negyedévben lehet alacsonyabb olajárakban bízni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik