Belföld

Ukrajnán átfolyó orosz olaj – ingatag a megállapodás

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Kijevben az orosz kőolaj ukrajnai tranzitjáról szóló hosszú távú megállapodás kötésére készül ukrán kollégájával, Leonyid Kucsmával a moszkvai lapok szerint.

A Vedomosztyi szerint olyan szerződés parafálására készültek, amely szerint Ukrajna 15 éven át Oroszország stratégiai partnere lenne az orosz kőolaj transzportálásában. Ennek kertében Ukrajna elvben belemegy a Fekete-tengeri Odessza és a lengyel határhoz közeli Brodi közötti csővezeték “megfordításába”, valamint további olajszállításba a Barátság-Adria vezetéken át, de határidők és mennyiségek megjelölése nélkül – írta az orosz üzleti lap, amely szerint a megfordítás néhány évre szólhat csupán.

Moszkva azt akarja, hogy az Odessza-Brodi vezeték szibériai olajat juttasson az ukrán kikötőbe, s onnan tartályhajókon tovább Nyugat-Európába. A vezetéket azonban Ukrajna azért építette, hogy nyugati olajcégek által kitermelt Kaszpi-tengeri olajat szállítson Lengyelországon át Európába. De a 2002-ben elkészült vezeték megrendelések híján mindeddig kihasználatlan.
Ukrán tisztségviselők a múlt héten keretmegállapodást írtak alá lengyel partnereikkel az olajvezeték lengyel területen való továbbépítéséről az Európai Unió pénzügyi támogatásával, amely csökkenteni igyekszik az orosz kőolajra és csőhálóra való ráutaltságát. Ukrajna egyidejűleg az Egyesült Államokkal is tárgyalt a vezeték sorsáról. Washington is azt kívánja, hogy az Odessza-Brodi és folytatása – a Bakuból Tbiliszin át Ceyhan török kikötőbe vezető, épülőfélben lévő csőkígyóval együtt – mérsékelje a közép-ázsiai és Kaszpi-tengeri kőolaj szállításának orosz ellenőrzését.

A Barátság és az Adria összekötéséről s így orosz olaj Omisalj horvát kikötőbe küldéséről 2002 végén kötött (orosz-fehérorosz-ukrán-magyar-horvát) megállapodás ratifikálása ugyancsak elakadt a kijevi parlamentben.

Az Izvesztyija úgy vélte, hogy Putyin kihasználhatja ugyan az ukrán alkotmányjogi válságot engedmények szerzésére olaj- és gázügyekben, de ha Kucsma “kibékül” az ellenzékkel, akkor ezek a megállapodások felborulhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik