Belföld

Jól teljesített az APEH

Az adóhivatal teljesítette feladatát 2003-ban, sőt abból a szempontból sikeresnek is ítélhető a tevékenysége, hogy nehéz körülmények között is teljesíti a költségvetésben előirányzott adóbevételeket - mondta az MTI-nek Király László György, az adóhivatal elnöke a 2003-as évet értékelve.

Az APEH által kezelt államháztartási bevételek, ha nem is a tervezett szerkezetben, de összességében a költségvetésben előirányzottnak megfelelően teljesülnek az idén. Ez nagyságrendileg 5530 milliárd forint körüli bevételt jelent a költségvetésnek – közölte az adóhivatal első embere. Az elnöke elmondta: számításaik alapján a személyi jövedelemadó bevételekből a tervezethez képest valamivel kevesebb, míg az általános forgalmi adóból több bevétele lesz a költségvetésnek 2003-ban, ahhoz viszonyítva amennyit az év elején terveztek. Az adóhivatal éves működésének sikeressége azonban nemcsak a bevételek teljesítésén múlik, hanem azon is, hogy teljesülnek e azok az elképzelések amelyet a szervezet fejlesztése érdekében megfogalmaztak. Ezeket viszont már nehezebb értékelni mint a számok alakulását – tette hozzá Király László György.


Az adóhivatalnál az év elején hirdették meg azt középtávú stratégiai elképzelést, amelyben a hivatal továbbfejlesztésének kulcs kérdéseit, a legfontosabb értékeket fogalmazták meg. Ezek között szerepel az ügyfélközpontú adóigazgatás, az informatikai fejlesztések összehangolt megvalósítása illetve a hivatal saját gazdálkodását mérő pénzügyi monitoring rendszer kiépítése, és az irányítási és értékelési rendszer kialakítására, valamint a szervezet fejlesztése. A különböző programokat eltérő mértékben sikerült megvalósítani – mondta Király László György. Az elnök hozzátette: a szervezetfejlesztési programban az első lépések megvalósítását összekapcsolták az őszi létszámleépítéssel, ami a központi költségvetési szervezeteket, így az adóhivatalt is érintette.


“Ezt azért tudtuk viszonylag rendezett módon végrehajtani, mert volt elképzelés arról, hogy milyen szervezetet akarunk kialakítani” – mondta Király László György. A középtávú stratégia elemeinek kialakítására 3-4 évet szánnak, amelyek 10-15 évre meghatározzák az adóhivatal arculatát. Ez azért hosszú folyamat mert a gondolkodás módon kell változtatni. Az elnök azt szeretné elérni, hogy adóhivatalnál higgyenek abban, hogy az adózok többsége becsületesen és tisztességesen eleget akar tenni kötelezettségeinek, és ebben a hivatal segíteni akar nekik. Azok akik viszont tudatosan és szándékosan ki akarnak bújni az adófizetési kötelezettségeik alól azok kárára vannak a társadalomnak. Az adóhivatalnak pedig kötelessége velük szemben a törvény teljes szigorával fellépni. Ezek fontos üzenetek a hivatal munkatársai és a társadalom számára is – hangsúlyozta a hivatal vezetője. Az elnök elmondta: az adóhivatal az idén különös figyelemmel kísérte az egyszerűsített vállalkozói adót (eva).


Az átalányadó ez évi bevezetése fontos volt, mert egy új adóztatási filozófiát fogalmazott meg – mondta az elnök hozzátéve: ezt az új filozófiát sikerült megismertetni és elfogadtatni. A jövő évvel kapcsolatban Király László György elmondta: feszes és szigorú gazdálkodást tesz csak lehetővé az adóhivatal 2004. évi költségvetése. Jövőre több új feladat lesz az uniós csatlakozással kapcsolatban a közösségi kereskedelemhez kapcsolódó áfa fizetési kötelezettség elszámolása, amelynek a technikai lebonyolítása lényegesen megváltozik az adóhivatal és az érintettek részéről is. A hivatal felkészült erre – tette hozzá az elnök. Jövőre kell felkészülnie a hivatalnak arra, hogy 2005-től már az APEH készíti el az adóbevallást azoknak a magánszemélyeknek akik ezt választják. Ehhez részben szakmai és szervezési, másrészt informatikai háttér is szükséges – mondta Király László György. Másik fontos megoldandó probléma lesz az adóhatóságnak az, hogy a 3.000 legnagyobb adózótól, 2005-től pedig már bárkitől elektronikus úton kell fogadni a bevallásokat. A magánszemélyeknek bevallásaikat 2004-ben még ugyanúgy március 20-ig kell beadniuk mint idén, de 2005-ben már egy hónappal kitolódik a határidő.


A bevallások most még nem sok változást tartalmaznak. A jövő évi ellenőrzési irányelvet várhatóan már január első napjaiban hozza nyilvánosságra a hivatal, bár a jogszabály ezt február 20-ig ad erre lehetőséget. Annyit azonban az elnök elárult, hogy jövőre kiemelt ellenőrzésre számíthatnak a ruházati cikk kereskedők. A ruházati cikkeknél elsősorban az áru eredetét vizsgálja majd a hivatal, és nemcsak a kínai árusoknál – hangsúlyozta Király László György. Az adóhivatal kiemelt figyelmet fordít majd az evás cégek által kibocsátott nagyobb értékű számlákra, arra hogy valóban van-e mögötte teljesítés. Ez nem az evások, hanem a számlát befogadók ellenőrzését jelenti – emelte ki Király László György.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik