Belföld

Jól teljesített az APEH

Az adóhivatal teljesítette feladatát 2003-ban, sőt abból a szempontból sikeresnek is ítélhető a tevékenysége, hogy nehéz körülmények között is teljesíti a költségvetésben előirányzott adóbevételeket - mondta az MTI-nek Király László György, az adóhivatal elnöke a 2003-as évet értékelve.

Az APEH által kezelt államháztartási bevételek, ha nem is a tervezett szerkezetben, de összességében a költségvetésben előirányzottnak megfelelően teljesülnek az idén. Ez nagyságrendileg 5530 milliárd forint körüli bevételt jelent a költségvetésnek – közölte az adóhivatal első embere. Az elnöke elmondta: számításaik alapján a személyi jövedelemadó bevételekből a tervezethez képest valamivel kevesebb, míg az általános forgalmi adóból több bevétele lesz a költségvetésnek 2003-ban, ahhoz viszonyítva amennyit az év elején terveztek. Az adóhivatal éves működésének sikeressége azonban nemcsak a bevételek teljesítésén múlik, hanem azon is, hogy teljesülnek e azok az elképzelések amelyet a szervezet fejlesztése érdekében megfogalmaztak. Ezeket viszont már nehezebb értékelni mint a számok alakulását – tette hozzá Király László György.


Az adóhivatalnál az év elején hirdették meg azt középtávú stratégiai elképzelést, amelyben a hivatal továbbfejlesztésének kulcs kérdéseit, a legfontosabb értékeket fogalmazták meg. Ezek között szerepel az ügyfélközpontú adóigazgatás, az informatikai fejlesztések összehangolt megvalósítása illetve a hivatal saját gazdálkodását mérő pénzügyi monitoring rendszer kiépítése, és az irányítási és értékelési rendszer kialakítására, valamint a szervezet fejlesztése. A különböző programokat eltérő mértékben sikerült megvalósítani – mondta Király László György. Az elnök hozzátette: a szervezetfejlesztési programban az első lépések megvalósítását összekapcsolták az őszi létszámleépítéssel, ami a központi költségvetési szervezeteket, így az adóhivatalt is érintette.


“Ezt azért tudtuk viszonylag rendezett módon végrehajtani, mert volt elképzelés arról, hogy milyen szervezetet akarunk kialakítani” – mondta Király László György. A középtávú stratégia elemeinek kialakítására 3-4 évet szánnak, amelyek 10-15 évre meghatározzák az adóhivatal arculatát. Ez azért hosszú folyamat mert a gondolkodás módon kell változtatni. Az elnök azt szeretné elérni, hogy adóhivatalnál higgyenek abban, hogy az adózok többsége becsületesen és tisztességesen eleget akar tenni kötelezettségeinek, és ebben a hivatal segíteni akar nekik. Azok akik viszont tudatosan és szándékosan ki akarnak bújni az adófizetési kötelezettségeik alól azok kárára vannak a társadalomnak. Az adóhivatalnak pedig kötelessége velük szemben a törvény teljes szigorával fellépni. Ezek fontos üzenetek a hivatal munkatársai és a társadalom számára is – hangsúlyozta a hivatal vezetője. Az elnök elmondta: az adóhivatal az idén különös figyelemmel kísérte az egyszerűsített vállalkozói adót (eva).


Az átalányadó ez évi bevezetése fontos volt, mert egy új adóztatási filozófiát fogalmazott meg – mondta az elnök hozzátéve: ezt az új filozófiát sikerült megismertetni és elfogadtatni. A jövő évvel kapcsolatban Király László György elmondta: feszes és szigorú gazdálkodást tesz csak lehetővé az adóhivatal 2004. évi költségvetése. Jövőre több új feladat lesz az uniós csatlakozással kapcsolatban a közösségi kereskedelemhez kapcsolódó áfa fizetési kötelezettség elszámolása, amelynek a technikai lebonyolítása lényegesen megváltozik az adóhivatal és az érintettek részéről is. A hivatal felkészült erre – tette hozzá az elnök. Jövőre kell felkészülnie a hivatalnak arra, hogy 2005-től már az APEH készíti el az adóbevallást azoknak a magánszemélyeknek akik ezt választják. Ehhez részben szakmai és szervezési, másrészt informatikai háttér is szükséges – mondta Király László György. Másik fontos megoldandó probléma lesz az adóhatóságnak az, hogy a 3.000 legnagyobb adózótól, 2005-től pedig már bárkitől elektronikus úton kell fogadni a bevallásokat. A magánszemélyeknek bevallásaikat 2004-ben még ugyanúgy március 20-ig kell beadniuk mint idén, de 2005-ben már egy hónappal kitolódik a határidő.


A bevallások most még nem sok változást tartalmaznak. A jövő évi ellenőrzési irányelvet várhatóan már január első napjaiban hozza nyilvánosságra a hivatal, bár a jogszabály ezt február 20-ig ad erre lehetőséget. Annyit azonban az elnök elárult, hogy jövőre kiemelt ellenőrzésre számíthatnak a ruházati cikk kereskedők. A ruházati cikkeknél elsősorban az áru eredetét vizsgálja majd a hivatal, és nemcsak a kínai árusoknál – hangsúlyozta Király László György. Az adóhivatal kiemelt figyelmet fordít majd az evás cégek által kibocsátott nagyobb értékű számlákra, arra hogy valóban van-e mögötte teljesítés. Ez nem az evások, hanem a számlát befogadók ellenőrzését jelenti – emelte ki Király László György.


 

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha elkészül a koronavírus-vakcina, csak akkor jön majd a neheze

Néhány hónap múlva forgalomba kerülhetnek az első koronavírus-vakcinák, de azokat el is kell juttatni az emberekhez. A feladat összetett, és egyelőre az is kérdés, mennyit tudnak majd rövid idő alatt gyártani az oltóanyagból. Meg persze az is, hogy kinek jut belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.