Belföld

Az osztrák kancellár az “európai mag” ellen

Az úgynevezett "Európa-mag" kialakításával szemben foglalt állást egy lapinterjúban az osztrák kancellár, aki optimistán ítélte meg annak esélyeit, hogy végül is elfogadásra kerül az Európai Unió alkotmánya.

Wolfgang Schüssel, a néppárti-szabadságpárti koalíciós kormány vezetője a Kurier című bécsi napilap vasárnapi számában megjelent interjújában leszögezte: Ausztria nem akar többsebességes Európát, hanem azt szeretné, ha az Európai Unió az integrációs szervezet alkotmánya által meghatározott keretek között fejlődne tovább. A kancellár az év végéhez időzített terjedelmes interjúban hangsúlyozta, nem gondolja, hogy kudarcba fulladnak az EU alkotmányának elfogadását célzó erőfeszítések, ami ahhoz vezethetne, hogy kialakulhatna a “Európa-mag”, azaz a nem minden EU-tagországot magába foglaló, szorosabban együttműködő nyugat-európai országok csoportja. Kijelentette, hogy az alkotmány kérdésében optimista, és úgy véli, hogy elfogadásra kerül az Európai Unió alapdokumentuma. Kiemelte, hogy Ausztria teljes támogatására számíthat az EU soros elnökségét átvevő Írország.

A kancellár ebben az interjúban sem foglalt állást abban a kérdésben, hogy pártja mely politikust támogatja majd a jövő tavasszal tartandó köztársasági elnökválasztáson. Bejelentette viszont, hogy a kormánykoalíció gerincét alkotó Osztrák Néppárt (ÖVP) január közepén nevezi meg jelöltjét, s a köztársasági elnökválasztásig fennmaradó három hónap elegendő időt biztosít majd a választási kampányra.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik