Belföld

Sok fogy a négynapos autópálya-matricából

A személyautósok számára felhasználható december 1-je óta ismét kapható négynapos matricából karácsonyig 226 ezer fogyott - tájékoztatta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) sajtóosztálya az MTI-t.

A GKM közleménye emlékeztet arra, hogy a négynapos matrica május 1-jéig 970 forintért, míg szeptember 30-áig tartó nyári csúcsidőszak alatt 1270 forintért kapható az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) ügyfélszolgálati irodáiban és a kijelölt benzinkutaknál. A szaktárca tájékoztatása szerint a 10 és 31 napos matricák már december közepétől kaphatók, ám csak január 1-jétől érvényesek. Az éves matricákat január 1-jétől lehet megvásárolni és 2005. január 31-ig, azaz 13 hónapig használhatók.

Az ÁAK korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az autópálya díjbevétel az idén várhatóan eléri a 15 milliárd forintot, míg jövőre 16 milliárd forintot terveznek. A matrica bevételek teljes egészében az állami kezelésű autópályák üzemeltetésére és fenntartására fordítja az ÁAK. Mivel január 1-jétől a fuvarozó vállalkozások nem igényelhetik vissza a sztrádadíj áfáját, így az előrejelzések szerint egy-két százalékuk elhagyhatja az autópályákat, ami mintegy 5 százalékos díjbevétel-kiesést okozhat az rt-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik