Belföld

Nincs életjel a Mars-szondáról

Nem sikerült a második kapcsolatteremtési kísérlet sem azzal a brit gyártmányú kutató leszállóegységgel, amelynek karácsony első napján kellett a Mars talajára érnie.

Az Európai Űrügynökség (ESA) által a szomszédos bolygóra juttatott, Beagle 2 nevű kis méretű egység jeleit a tervek szerint először a Mars körüli pályán keringő amerikai Mars Odyssey szondának kellett volna fognia, amikor elhaladt a kijelölt leszállási övezet felett, de ez a kapcsolatfelvételi kísérlet nem járt sikerrel.

Az európai kutatók második reménysége a Manchester közelében működő hatalmas brit rádióteleszkóp, a Jodrell Bank volt, amelynek csütörtök éjjel és péntek kora hajnal között volt két és fél órán át lehetősége pásztázni a Mars felületének azon térségét, ahol a Beagle 2-nek le kellett szállnia.

Ennek az ablaknak a bezárultáig sem érkezett meg azonban az a rádiójel – a Blur popegyüttes által komponált, kilenc hangjegyből álló hangsor -, amely bizonyítaná, hogy a szonda túlélte a leszállást – közölte péntek hajnali közleményében a brit obszervatórium.

Colin Pillinger professzor, a kutatási program brit vezetője azonban pénteken tartott londoni sajtótájékoztatóján – a sportból vett hasonlattal – azt mondta, hogy “még csak a hosszabbítás első percei zajlanak”. Pillinger szerint esetleg azzal a beépített órával lehet gond, amelynek feladata a Beagle 2 jeladóinak meghatározott be- és kikapcsolása lenne előre meghatározott időpontokban.

A professzor nem zárta ki mindazonáltal azt sem, hogy a szonda fékezés nélkül a Mars felszínébe csapódott, vagy nem ott szállt le, ahol kellett volna. A hibalehetőségek között említette, hogy a védőburok esetleg nem nyílt ki, vagy az antenna rossz irányba hangolódott.

Az élőlények kialakulását kutató nagy tudós, Charles Darwin hajójáról elnevezett Beagle 2 fő feladata a robotkarja által kiemelt talajminták vegyelemzése lenne az esetleges marsbeli élet nyomainak fellelése végett.

Mind a Mars Odyssey-nek, mind a Jodrell Bank rádióteleszkópnak lesz még több lehetősége is a következő napokban a Beagle 2 keresésére, és nemsokára maga az európai anyaűrhajó, a Mars Express is olyan pozícióban lesz, hogy antennáival rálát a leszállási övezetre.

A Beagle 2 a Mars Expressről vált le, még mielőtt a hordozó egység Mars körüli pályára állt volna. Az ESA első ilyen jellegű kutatóprogramjának nagy részét egyébként is a Mars Express hivatott lebonyolítani; a leszállóegység ötlete csak a tervezés kései szakaszában született meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik