Belföld

Tömegmészárlást hiúsítottak meg Madridban

Madrid második legnagyobb pályaudvarán, az év egyik legforgalmasabb napján akartak tömegmészárlást véghezvenni baszk terroristák, a merényletet azonban a spanyol hatóságok még időben meghiúsították. Két férfi, a Baszk Haza és Szabadság (ETA) baszk terrorszervezet feltételezett tagjai két 25 kilós pokolgéppel terveztek felrobbantani egy vonatot épp akkor, amikor az beérkezett volna az észak-madridi Chamartín pályaudvarra délután 4-kor, a karácsonyi csúcsforgalom tetőpontján.

A bőröndbe, illetve hátizsákba rejtett robbanószerkezetek egyikét a terroristák egyikének már sikerült is feljuttatnia az észak-spanyolországi Irúnból Madridba tartó Intercity vonatra, a rendőrség azonban Burgos városánál megállíttatta és evakuáltatta a szerelvényt, úgyhogy még időben sikerült eltávolítani a pokolgépet. A másik feltételezett terroristát az ETA fészkének számító Hernani baszkföldi kisvárosban vették őrizetbe, még mielőtt az autójával és benne a másik pokolgéppel a vonat után indulhatott volna.

A két pokolgépet Madridban egyesítették volna és időzítőszerkezettel hozták volna működésbe a gyorsvonat pályaudvarra való beérkezésekor.

Angel Acebes spanyol belügyminiszter „hátborzongató” tervről beszélt, amellyel szerinte a terroristák azt akarták megbosszulni, hogy három héttel ezelőtt Dél-Franciaországban letartóztatták az ETA feltételezett katonai főparancsnokát, Gorka Palaciost, ami a francia hatóságok szerint az ETA vezetőségének szétverését is jelentette egyben.

A szerdán elfogott két merénylő még nem szerepelt a spanyol bűnügyi nyilvántartásban, így valószínűnek látszik, hogy a terrorszervezet immár a fiatal utánpótlást kénytelen igénybe venni a robbantásokhoz. A spanyol és a francia hatóságok idén majdnem 180 feltételezett ETA-tagot tartóztattak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik