Belföld

László Csaba a PSZÁF vezetéséről

Eljött az ideje, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) vezetése önvizsgálatot tartson, és remélem, hogy az eset nem kerüli el az annak kivizsgálására hivatott szervezetek figyelmét sem - reagált László Csaba pénzügyminiszter a Népszabadságban kedden megjelent interjúra.

Az interjúban a felügyelet novemberben elbocsátott tőkepiaci ellenőrzési főosztályának vezetője számol be az intézménynél történtekről. A pénzügyminiszter közölte: “A lakáshitelemmel kapcsolatos, korábban napvilágot látott információk is azt sugallták, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől banktitoknak minősülő információk és dokumentumok kerültek napi és hetilapok birtokába. Most mégis szomorúsággal tölt el, hogy a Népszabadság mai számában megjelent interjú tanúsága szerint a PSZÁF-nál politikai okok miatt valakik azt a feladatot kapták, hogy pénzügyeimet vizsgálgassák.”

Konyecsniné Szécsi Mária volt főosztályvezető a Népszabadságban elmondja, hogy a PSZÁF-nál “többször is utasítottak olyan munkára, ellenőrzésre, személyi intézkedésre, amely mögött személyes vagy politikai érdekeket sejtettem. Az utolsó csepp a K&H ügyet kirobbantó Pannonplast vizsgálat volt. A felügyeletnek a hatalmas pénzmozgásokkal és a megtalált K&H-s úgynevezett hídszámlával – amelyen milliárdos tételek folytak át – kellett volna foglalkoznia. Erről már májusban tudomásunk volt, de nem jelentettük a rendőrségnek a pénzmosás gyanúját… Mivel nem értettem egyet a szokatlan kézi irányítással, meg azzal sem, hogy a felügyelet vezetése egyértelműen politikai szálakat kutat az ügyben – feladatunk volt például a pénzügyminiszter lakáshitel-számlájának, valamint az ehhez kapcsolódó szerződéseknek áttekintése -, és ennek hangot is adtam, egyre inkább bizalmatlanság vett körül. Végül azt mondták: nem megfelelő színvonalon vizsgáltuk a K&H ügyet, majd leváltottak.”

László Csaba szerint “mai napig az a gyanú, hogy ilyesmi előfordulhat, groteszk feltételezésnek tűnt csupán, hiszen ki gondolhatná komolyan, hogy az a független intézmény, amelynek feladata a bankok működésének felügyelete, maga követ el durva banktitok-sértést.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik