Belföld

A Donbass-Duferco vásárolhatja meg a Dunaferrt

Az ukrán-svájci Donbass-Duferco konzorcium vásárolhatja meg 440 millió forintért a Dunaferr Rt. többségi részvénycsomagját - közölte Baranyi Imre, az értékelő bizottság elnöke, az ÁPV Rt. igazgatóságának tagja kedden sajtótájékoztatón.

A nyertes a  bankokkal és szakszervezetekkel fog tárgyalni

Schillinger Attila, a nyertes konzorcium képviselője kedd délután, az ÁPV Rt. bejelentése után a FigyelőNet érdeklődésére elmondta: hosszú távra terveznek és hosszú tűvon kívánnak Magyarországon jelen lenni. A nyertes konzorcium mindent megtesz annak érdekében, hogy az összes pályázati feltételnek eleget tegyen. Hamarosan megkezdődnek a részletekről is a tárgyalások, így például megbeszéléseket fognak folytatni a Dunaferrnek hitelező bankokkal és a helyi szakszervezetekkel is. Komoly várakozásokkal tekintenek e tárgyalások elé – tette hozzá Schillinger.

Az ÁPV Rt. a Dunaferr Rt. részvényeinek 79,48 százalékát kínálta fel eladásra a pályázaton. A Donbass vezette konzorcium tagja az ukrán Alcsevszkij Vasmű Részvénytársaság, a svájci Duferco International Trading Holding és a liechtensteini Kunday AG. Az ÁPV Rt. a privatizációs pályázatban minimálisan 13 milliárd forintos tőkeemelést és öt éven belül megvalósuló, összesen 250 millió euró értékű technológiai fejlesztést szabott feltételül.

Az ajánlattevőknek szerződésben kellett kötelezettséget vállalni a foglalkoztatás fenntartására, és arra, hogy a Dunaferr Igazgatóságába és Felügyelő Bizottságába öt évig az ÁPV Rt. egy-egy főt delegálhat. A pályázati kiírás szerint az ajánlattevőnek pénzügyileg konszolidálnia kell a Dunaferr csoportot és erről a nyertes pályázónak a Dunaferrt finanszírozó bankcsoporttal kell megállapodnia.

A Dunaferr társaságcsoport a magyar acélipar meghatározó vállalkozása, az ország egyik legnagyobb termelő vállalategyüttese. Konszolidált árbevétele meghaladja a 152 milliárd forintot. Termelése évi 1,335 kilotonna nyersvas, 1,652 kilotonna LD-acél, és 1,395 kilotonna melegen hengerelt készáru. A társaságcsoport tevékeny részese az európai acélkereskedelemnek, export forgalmának több, mint 70 százaléka az Európai Unió tagállamaiba irányul.


Második az LNM, 

harmadik a Szeversztal

Ha az első helyezett pályázóval nem sikerül szerződést kötni, akkor az ÁPV Rt. tárgyalásokat kezdhet a második helyezettel, de ez nem kötelező. A második helyezett brit-indiai LNM konzorcium 68,24 pontot, a harmadik helyezett orosz Szeversztal pedig 61,30 pontot ért el a lehetséges százból. A tranzakció értéke öt éves távlatban, függően az euró/forint árfolyamtól, megközelíti a 100 milliárd forint. Ebben nincs benne a Dunaferr pénzügyi konszolidációja, amiről a bankokkal kell a vevőnek megállapodnia. Az ajánlattevők vállalásairól Baranyi Imre részleteket nem kívánt közölni, csak annyit mondott, hogy mindhárom pályázó a túlteljesítette a pályázati kiirásban megszabott mininálisan 13 milliárd forint tőkeemelést és az öt évre vállalt 250 millió eurós technológiai fejlesztési kötelezettséget. A szerződés kötésről január első felében kezdődnek meg a tárgyalások és január 31-éig befejeződnek. Ha addig a Donbass-Duferco konzorcium megegyezik a Dunaferrt hitelező bankok konzorciumával az acélipari holding pénzügyi konszolidációjáról, akkor lezárul a tranzakció, mondta el Kamarás Miklós az ÁPV Rt. vezéigazgatója. Amennyiben a szerződéssel kapcsolatban a legkisebb bizonytalanság mutatkozik, a privatizációs szervezet a kormányhoz fordul, tette hozzá.

Együttműködés indul a Donbass és a Dunaferr között


Szergej Taruta, a Donbass Ipari Szövetség (DISZ) elnöke az ÁPV Rt. bejelentése után európai szintű vaskohászati termelést és számos térségbeli fejlesztést ígér – derül ki a DISZ közleményéből, amelyet a FigyelőNethez is eljuttattak. Mint ismert, az ÁPV Rt. szeptember 15-én nyilvános egyfordulós pályázatot hirdetett a Dunaferr Dunai Vasmű Részvénytársaság állami tulajdonban levő 79,48 százalékos részvénycsomagjának értékesítésére. A vagyonkezelő társaság olyan tőkeerős stratégiai befektetőt keresett, amely hosszú távra biztosítani tudja a Dunaferr-csoport működését, tevékenységének fejlesztését, valamint a munkavállalók foglalkoztatását. A Donbass Ipari Szövetség két másik jelölt mellett december 8-án juttatta el ajánlatát az ÁPV Rt.-hez.


Az ÁPV Rt. értékelő bizottsága a Donbass Ipari Szövetség és a Duferco International Trading Holding vezette konzorcium ajánlatát fogadta el a Dunaferr privatizációs pályázatán indulók ajánlatai közül. A dunaújvárosi vasmű 79,48 százalékos részvénycsomagjának megvételére így a Donbass Ipari Szövetség és a Duferco International Trading Holding mellett a Kundax AG, valamint az Alcsevszkij Vaskohászati Kombinát részvételével alakított konzorciumnak nyílik lehetősége.


 A Donbassról, röviden

A Donbass Ipari Szövetség (DISZ) Ukrajna és a FÁK államok egyik vezető vaskohászati vállalatcsoportja, amely tevékenységét elsősorban a Donyecki Régióban fejti ki. A Donyecki Régió Ukrajna legfejlettebb és leginkább modernizált gazdasággal rendelkező területe, több mint 800 iparvállalatával az ukrán nehézipar központja. Ukrajna lakosságának 10 százalékát kitevő népességével az ország kőszénkitermelésének több mint 50 százalékát, nyersvas-termelésének 45 százalékát adja. A Donbass Ipari Szövetség 1995-ben alakult meg a Donyecki Régió iparvállalatai tevékenységének összehangolása céljából, a következő intézmények és vállalatok közreműködésével: Ukrán Technikai Tudományok Akadémiájának donyeck régióbeli tagozata (11 százalék), Ukrán Közgazdasági Tudományok Akadémiája (11 százalék), „Azovinteksz” Tervező-kivitelező Rt., Mariupol (39 százalék), “Vizavi” Rt. (Donyeck) (39 százalék). A Dunaferr-re pályázó konzorciumot a DISZ és egyik legfontosabb törzsvállalata, az Alcsevszkij Vaskohászati Kombinát alkotja.

„Nagyon örülünk a győzelemnek. Bíztunk a sikerben, hiszen az európai uniós csatlakozás előtt álló Magyarország számára a legjobb ajánlatot nyújtottuk be az ÁPV Rt.-nek” – mondta Szergej Taruta, a Donbass Ipari Szövetség elnöke. „A jövőben bebizonyítjuk, hogy a Donbass Ipari Szövetség és a Dunaferr prosperáló együttműködése európai szintű vaskohászati termelést és stabil, kiszámítható működést eredményez.” Mint Szergej Taruta kifejtette, komplex városi és térségbeli beruházások is hozzátartoznak a fejlesztési tervükhöz.


„Hosszú távú és tartós kapcsolat veszi kezdetét, melyben a vasmű mellett az egész régió kiszámítható és több pólusú, stabil fejlődésnek fog indulni” – tette hozzá az elnök. A Donbass Ipari Szövetség Ukrajna és a FÁK államok egyik vezető vaskohászati vállalatcsoportja, mely 1995-ben alakult négy vállalat közreműködésével. A Szövetség mára több mint 40 iparvállalatot magába foglaló holdingvállalattá fejlődött, melyek összesített forgalma 2002-ben elérte a 2,8 milliárd dollárt. A Donbass Ipari Szövetség fő tevékenységi köre az acél, hengerelt termékek, acélcsövek és koksz termelése, valamint vaskohászati és kokszoló berendezések gyártása. Emellett érdekeltségekkel rendelkezik az energetikában, a nehézgépgyártásban, az építőiparban, a telekommunikációban, valamint a rekreációs és az agrárszektorban.


Az Alcsevszkij Vaskohászati Kombinát

Az Alcsevszkij Vaskohászati Kombinát a Donbass csoport legnagyobb tagja. A DISZ holdinghoz történő csatlakozása óta az átstrukturálási program eredményeképpen a vállalat piaci pozíciója és pénzügyi helyzete megszilárdult, termelése dinamikus növekedésnek indult a bérek folyamatos fejlesztése mellett: az üzem 2003-ban várhatóan eléri az 1990-es évek válságát megelőző termelési szintet. Mára az üzem évi kapacitása 5,1 millió tonna érc-zsugorítmány, 3 millió tonna nyersvas, 3,4 millió tonna acél, 4,2 millió tonna félkész termék és 3 millió tonna hengerelt termék. A svájci Dufercóval és az osztrák Voest Alpine-nal közös kivitelezésben a vállalat üzemgazdasági, technológiai modernizációja, fejlesztése is megkezdődött, mintegy 350 millió dolláros beruházási program keretében.

A Duferco története


A Duferco 1979-ben alakult New Yorkban. Dél-Amerikában elért kezdeti sikerek után a Távol-Keleten, Észak-Amerikában és Európában is terjeszkedni kezdett. A vállalat mára a világ egyik legnagyobb acélkereskedelemmel és –gyártással foglalkozó holdingja lett, melynek tavalyi forgalma elérte a 3,5 milliárd dollárt. A svájci vaskohászati holding tavaly 5 millió tonna acélt gyártott és több mint 15 millió tonna vaskohászati terméket és alapanyagot értékesített a kohászati iparág számára.


A Donbass Ipari Szövetség több éve együttműködik a Dufercóval. A Donbass Ipari Szövetség és a Duferco 2003-ban egyesítették kereskedelmi hálózatukat (a Duferconak 36 kereskedelmi képviselete működik szerte a világban), valamint beindították az Alcsevszkij Vaskohászati Kombinát modernizációs programját. A tervek szerint 2005 után az ukrán vasmű acéltermelése meghaladja az évi 5 millió tonnát.


Idén már nyereséges lesz a Dunaferr

A Dunaferr Rt. a várakozások szerint csoport szinten az idén 500 millió forint adózás előtti eredményt ér el, ami 10 milliárd forintos javulást jelent a tavalyi 9,5 milliárd forint veszteséghez képest, mondta el az ÁPV Rt. keddi sajtótájékoztatón Hónig Péter, a Dunaferr Rt. elnök-vezérigazgatója. Az ÁPV előzőleg jelentette be, hogy a Dunaferr privatizációs pályázatának nyertese a Donbasz-Duferco ukrán-svájci konzorcium.

Hónig Péter elmondta, hogy másfél év alatt a Dunaferr Rt. 68 milliárd forintos hitelállományát 60 milliárd forintra csökkentették. Az acélipari vállalatcsoportnak sikerült új vevőket találni, főleg az exportpiacokon. Az idei gazdálkodást kedvezőtlenül érintette néhány kisebb üzemzavar és az alacsony dunai vízállás, ami nehezítette az alapanyag be- és a termékek kiszállítását. A költségek csökkentése érdekében egyszerűsítették a vállalatcsoport szerkezetét. Az év elején a Dunaferr Acélművek Kft. beolvadt a Dunaferr Rt.-be, és a jövő év elején integrálják a bevonatos lemezeket gyártó és forgalmazó Metab Kft.-t. Ezzel a Dunaferr holdingtársaságból acélipari termelő és kereskedő céggé válik. Az elmúlt másfél évben a létszám, részben a természetes fogyás következtében, 450 fővel csökkent és most valamivel több mint nyolcezer fő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik