Belföld

Paks: megegyezés lesz, az újraindítás bizonytalan

Felgyorsultak a kártérítési tárgyalások, közel vannak a megállapodáshoz, és komoly esély van arra, hogy még ebben az évben létrejön a megegyezés - mondta Kocsis István, az atomerőmű vezérigazgatója az MTI-nek. Az újraindítás időpontja továbbra is bizonytalan.

Mint azt több vizsgálat megállapította, és a tisztítótartályt gyártó és üzemeltető FRAMATOME ANP is elismerte: elsősorban az általuk elkövetett tervezési hiba okozta Pakson, az atomerőmű 2-es blokkja melletti tartályban április 10-11-re virradóra bekövetkezett súlyos üzemzavart. Ezért az atomerőmű velük, valamint az Atompool-lal tárgyal az okozott kár megtérítéséről. Az Atompool nemzetközi biztosító, amellyel szerződése van a Paksi Atomerőműnek.

Elmondta azt is, Pakson az eredeti program szerint halad annak a dokumentációnak az átvizsgálása, amit az orosz TVEL cég készített, s tartalmazza a tisztítótartályban tönkrement üzemanyag eltávolítására, s azoknak biztonságos elhelyezésére szolgáló terveket.

A 2-es reaktorblokk esetleges újraindításáról Kocsis István elmondta: a hatósággal együttműködve dolgozzák ki azt a követelményrendszert, ami szükséges ahhoz, hogy a blokk újra áramot adjon. Az újraindításra csak akkor kerülhet sor, ha a ezeknek a nukleáris biztonsági feltételeknek maradéktalanul eleget tudnak tenni. Hogy erre a tönkrement fűtőanyag és az azt tartalmazó tisztítótartály eltávolítása előtt sor kerül-e, a vezérigazgató még nem tudta megmondani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik